Be Breizh!

Be Breizh!

Welkom in Kreiz Breizh, het hart van Bretagne. Na de Tour de Bretagne twee zomers geleden keerde ik deze week terug naar dit prachtige Franse wielermekka. Ontdekkingstochten op de fiets brengen de beste beleving en heerlijk is het om de hele dag te slingeren door de prachtige landschappen met grasgroene weilanden en met enorme strobalen bezaaide akkers. Indien we tussen La Vallée des Saints en Belle-Isle-en-Terre niet de typische steile klimmen zo hard op moesten fietsen en niet een overwinning of podiumplaats als doel voor ogen hadden, had ik met volle teugen van dit fietsritje genoten.

Sarah.jpg

Hoewel er ons van onderweg niet veel is bijgebleven, konden de start- en aankomstplaatsen ons wel bekoren. De plaatsnamen spreken voor zich. Op de flanken van de heuvels in La Vallée des Saints tronen 50 standbeelden van drie tot vier meter hoog. Het ensemble van de immense beelden van verschillende sculpteurs in Bretoens graniet en de heuvelflanken die een belangrijke strategische verdedigingsplaats waren, is indrukwekkend. Het project eert de heilige stichters van Bretagne en illustreert de rijke geschiedenis van de regio. Monniken afkomstig uit Ierland, Wales, Cornwall en verder die Bretagne kwamen evangeliseren, krijgen één voor één een standbeeld van 13.000 euro op de Franse heuvel tot over een halve eeuw het aantal van 1.000 standbeelden bereikt is.

Deze ‘menhirs’ of rechtopstaande stenen die overal in de streek opduiken, zijn niet de enige tekenen van het behoud van de Keltische cultuur in Bretagne. Daarnaast zijn er nog veel prehistorische monolitische monumenten en traditionele feesten met Ieren en Schotten. Het onverstaanbare Bretoense dialect weerklinkt nog in de straatjes in de dorpen of op de markten.

Sarah 2.jpg

Als West-Vlaming afkomstig van de kust en uitgeweken naar het Land van Herve voel ik me in Bretagne dan ook als een vis in het water. De ruige kust met kleine stranden en baaien, de zoute zeelucht, de koele zeebries aan de Atlantische Oceaan die ervoor zorgt dat het gevaar voor waaiers achter elke bocht schuilt. Een resem ‘merroirs’ en ‘terroirs’: zeevruchten, caramel beurre salé, crêpes, cider, far breton, zandkoekjes,... En mijn favoriet: aangemoedigd worden door Kelten met Schotse rokken en doedelzakken. Ik ben fan!

Volgende maand komt het damespeloton opnieuw naar Bretagne voor de World Tour wedstrijd GP Plouay. Be Breizh! (Succes!)

Sarah Inghelbrecht

Foto's Sarah Inghelbrecht/Patrice Fouques

 

Moeilijke zoektocht naar oorzaak van mindere periode

Moeilijke zoektocht naar oorzaak van mindere periode

Ontgoocheling in Tsjechië

Ontgoocheling in Tsjechië