Via Glasgow en Minsk richting Tokyo

Via Glasgow en Minsk richting Tokyo

Amy Cure, Elinor Barker, Katie Archibald, Annette Edmondson, Alexandra Manly, Ashlee Ankudinoff, Stephanie Morton, Kaarle McCulloch, Annie Last en Katrin Garfoot.

Wat deze tien rensters gemeen hebben? Dat ze in landen uit het Gemenebest komen. En wat ze nog meer gemeen hebben? Dat ze de voorbije week op de piste, op de mountainbike en op de tijdritfiets aan de Gold Coast het volle pond gegeven hebben en zich tot de nieuwe Commonwealth champions gekroond hebben. Zaterdag krijgt er met een overwinning in de wegrit nog één renster de eer om zich aan het lijstje kersverse kampioenen toe te voegen.

De Gemenebestspelen of Commonwealth Games zijn na de Olympische Zomerspelen het grootste sportevenement ter wereld en worden eveneens om de vier jaar georganiseerd. In 1930 vond een eerste editie van het multisportevenement plaats onder de naam British Empire Games. Vandaag kunnen 71 teams uit 54 lidstaten van het Gemenebest van Naties aan de Spelen deelnemen met als belangrijkste teams Australië, Canada, Engeland, Nieuw-Zeeland, Schotland en Wales. Met dank aan een pak medailles in het baanwielrennen leidt Australië voorlopig de medailletabel met 62 gouden plakken vóór Engeland en India.

Tien populaire sporten in de landen van het Gemenebest staan verplicht op het programma: atletiek, badminton, boksen (mannen), bowls, gewichtheffen, hockey, netbal (vrouwen), rugby sevens (mannen), squash en baanzwemmen. Wielrennen is één van de zestien keuzesporten die door de organisator aan het programma toegevoegd kunnen worden en er zijn ook een aantal evenementen voor sporters met een handicap.

Drie jaar geleden werd voor het eerst een uitgebreid multisportevenement voor Europese landen georganiseerd. Sinds de European Games in Baku 2015 heeft nu elk continent zijn eigen Spelen. Volgende zomer (2019) volgt een tweede editie van de Europese Spelen in Minsk. In Azerbeidzjan kaapten Alena Amaliusik (wegrit), Ellen van Dijk (tijdrit), Jolanda Neff (crosscountry) en Simone Christensen (BMX) de titels weg. In Minsk zullen er geen wedstrijden mountainbike en BMX meer zijn, maar wordt wel baanwielrennen aan het programma toegevoegd.

Deze Europese Spelen zijn niet te verwarren met een ander nieuw vierjarig multisportevenement dat deze zomer in Glasgow voor het eerst op poten gezet wordt. Een aantal federaties hebben de krachten gebundeld om hun Europese kampioenschappen op dezelfde locatie en in dezelfde periode te organiseren. In tegenstelling tot dit evenement zijn het bij de Europese Spelen de nationale Olympische Comités die de organisatie in handen hebben. In augustus zullen de beste zwemmers, wielrenners (piste, weg, BMX en mountainbike), golfers, turners, roeiers en triatleten het beste van zichzelf geven om Europees kampioen te worden. In België hebben we stilaan in elke wielerdiscipline wereldtoppers, dus de Europese kampioenschappen en Europese Spelen zijn zeker twee evenementen om naar uit te kijken in aanloop naar de volgende Olympische Spelen in Tokyo.

Sarah Inghelbrecht

Foto Paul Hinninck

Hup Holland Hup

Hup Holland Hup

Dubbel feest op 12 april

Dubbel feest op 12 april