Trainen en koersen in Turkije

Trainen en koersen in Turkije

Het lijkt ongepast om in de week van het wereldkampioenschap veldrijden een blog over wegwielrennen te schrijven. De wegrensters popelen echter reeds om weer aan de slag te gaan en ik moet eerlijk bekennen dat ik thuis geen televisie heb en bijgevolg het cyclocrossseizoen niet van dichtbij kon volgen.

Dit jaar trokken geen Belgische rensters de oceaan over om wedstrijden in het Australische hoogseizoen mee te pikken, dus wordt het komend weekend in de driedaagse Tour of Alanya uitkijken naar de zussen Druyts (Kelly en Demmy) en mezelf om de eerste Belgische resultaten van het jaar neer te zetten.

zes op een rij.JPG

Sinds vorige donderdag zijn we met een zestal van het Doltcini-Van Eyck team ter plaatse om een stage af te werken en in de mediterraanse zon onze batterijen op te laden. Turkije lijkt voor ons een nieuwe fietsbestemming, maar mijn vriend nam vorig najaar deel aan de Presidential Tour of Turkey, een vijfdaagse World Tour-wedstrijd die al voor de 53ste keer georganiseerd werd. Ook ik bracht mijn fiets al eerder mee naar de Turkse hoofdstad voor het Europees kampioenschap junioren (en U23) in Ankara waar Ana Trevisi, Hanna Solovei (tijdrit), Noortje Tabak en Alexandra Burchenkova (tijdrit) toen met de titels gingen lopen.

Ergens in een bar in Ankara tussen een paar lege bierglazen kwamen de organisator van het EK en de Ronde van Turkije en de Oekraïense federatieleider tot de conclusie dat de Turkse kust geen slechte bestemming zou zijn voor fietstrainingskampen. Het idee om het Spaanse concept na te bootsen en de rijen leegstaande hotels gedurende de winter met wielrenners te vullen, sloeg aan bij de Turkse overheid en Turkish Airlines. Een project werd op poten gezet en na de Oekraïense pioniers volgden al snel heel wat andere Russisch getinte landen naar de warmere temperaturen en spotgoedkope fietsvriendelijke hotels, waaronder mijn nieuwe kamer- en ploeggenote Tetiana Riabchenko. Zij trok vroeger op stage naar het gematigde klimaat op het Oekraïense schiereiland de Krim, maar sinds daar de oorlog met Rusland uitgebroken is, is Antalya haar nieuwe uitvalsbasis tijdens de wintermaanden.

Met het opstarten van hoogtestages en van UCI 2.2-wedstrijden hopen de Turken in de toekomst ook meer westerse nationale ploegen en teams aan te trekken. Wij kregen deze week de kans om voor te proeven en tot nu toe smaakt het goed...

schapen.jpg

Langs de kustlijn krijgen we een behoorlijk vlak parcours voorgeschoteld en van zodra we het binnenland intrekken, genieten we van adembenemende uitzichten in de bergen. Het effect van de zon is onbetaalbaar en stimuleert een snellere recuperatie na onze lange ritten. Stilaan begin ik dagelijks uit te kijken naar het middelpunt van die ritten omstreeks 13u15, wanneer overal in de valleien tussen de bergen de gebedsoproep van de Azaan in de kleine moskeeën weergalmt en de tijd wel even stil lijkt te staan. Tot de volgende zweetdruppel over je wangen rolt en je beseft dat het werken geblazen is. De eerste koers staat voor de deur...

Sarah Inghelbrecht

Foto's Paul Hinninck

Een nieuw seizoen!

Een nieuw seizoen!

Na leuke stage even weer focussen op studies

Na leuke stage even weer focussen op studies