Wielrennen en het belang van de juiste voeding

Wielrennen en het belang van de juiste voeding

Wanneer je als atleet/wielrenner goede prestaties wil neerzetten, moet je jezelf goed verzorgen. Dat weet iedereen. Als wielrenster moet je je dagelijkse trainingen afwerken en daarnaast ook zorgen dat je voldoende rust hebt zodat je weer hersteld bent voor de volgende training of wedstrijd. Hierbij hoort ook een gezonde, goed uitgebalanceerde voeding. Ook dit weet iedereen. Veel van mijn collega-wielrensters zijn dan ook dagelijks met voeding bezig. Ze zorgen dat ze voldoende gegeten hebben om een training aan te vatten, en na de training wordt er een hersteldrank gedronken en wat yoghurt met muesli gegeten. Een hele dag door zorgen ze ervoor dat ze goed en de juiste hoeveelheid gegeten hebben. Allemaal heel goed!

Maar wat tot mijn grote verbazing vaak vergeten wordt, is wat er tijdens een training en wedstrijd gegeten wordt! Een hele dag door gaat alles goed, alleen tijdens de training of wedstrijd wordt er te weinig of soms helemaal niets gegeten. En laat dit nu juist heel belangrijk zijn. Want om goed te presteren, heb je energie nodig en als je tijdens de wedstrijd niets eet, zal je op het einde van de koers ook minder sterk zijn omdat je te weinig energie hebt! Ikzelf heb die fout ook vaak genoeg gemaakt, dan voelde ik me op het einde van een wedstrijd niet goed meer en ging ik ervan uit dat ik wel een slechte dag had… Terwijl ik me in het begin juist super voelde… 

Zeker in een meerdaagse wedstrijd is voldoende eten en drinken belangrijk. Als je goed eet en drinkt tijdens de eerste dag zal je lichaam minder energie moeten steken in het aanvullen van je tekorten waardoor het voor een beter herstel kan zorgen. Zo zal je ook goed opgeladen van start kunnen gaan ten opzichte van iemand die te weinig eet en drinkt, die zal minder goed herstellen en misschien al met minder energie dan op dag één van start gaan.

Wat en hoeveel moet je nu juist drinken en eten tijdens je training of wedstrijd? Voor individueel advies raad ik je aan om contact op te nemen met een sportdiëtist, deze kan je zeker verder helpen. Hierbij echter toch al wat richtlijnen.  
•    Trainingen/wedstrijden tot 2 uur: ongeveer 30 gram koolhydraten per uur (dit kan een bidon met dorstlesser en een sportreep zijn, een stuk boterham met confituur kan even goed zijn)
•    Trainingen/wedstrijden tot 3 uur: ongeveer 60 gram koolhydraten per uur
•    Trainingen/wedstrijden van meer dan 3 uur: ongeveer 90 gram koolhydraten per uur

Wat je zeker moet doen voor je een voedingsgewoonte in wedstrijd wil aanpassen, is op training kijken hoe het gaat. Het kan namelijk zijn dat je lichaam bijvoorbeeld makkelijk 60 gram koolhydraten kan opnemen, maar dat je last van je maag krijgt wanneer je die hoeveelheid wilt optrekken naar 90 gram. Ook wanneer je een nieuwe sportdrank gaat gebruiken, kan je dit best even testen tijdens training.

Er zijn nog zoveel tips en tricks die over voeding verteld kunnen worden… Maar dan zou deze blog te lang worden. Dus wanneer je het idee hebt dat je via de juiste voeding tijdens wedstrijd of training nog kan verbeteren, raad ik je aan om een bezoekje te brengen aan een sportdiëtist.

Maaike Polspoel

Foto Paul Hinninck
 

Een zomer op de piste

Een zomer op de piste

Septemberitis

Septemberitis