Carpe diem

Carpe diem

Tijdens mijn massages in de Lotto Belgium Tour keek ik uit op het verlichte stadhuis van Oudenaarde. Het regende, in de kamer weergalmde de muziek van de kermis een beetje en het zag ernaar uit dat de wegenwerken op de markt weldra afgerond zouden kunnen worden. Met mijn gsm zocht ik naar info over de voorspelde storm voor de volgende dag en in mijn roadbook las ik Muur van Geraardsbergen, Valkenberg, Berendries,... Was ik daar nu voor de Ronde van Vlaanderen of was het écht al september?

De zomer leek nog niet eens gestart. Kwam dit gevoel door een minder warme zomer of door mijn wedstrijdprogramma zonder etappekoersen en meer eendagskoersen? Wie zal het zeggen... Het seizoen is weer in een ruk voorbijgevlogen. Bij het schrijven van deze blog staan er nog drie wedstrijddagen op de weg op mijn programma. Drie koersen die voor een totaal van 62 wedstrijddagen zullen zorgen.

De website cqranking.com houdt voor alle rensters een ranking van het aantal wedstrijddagen en -kilometers in uitgereden UCI-wedstrijden bij. Dit seizoen toppen de Nederlandse Janneke Ensing, de Duitse Romy Kasper (beiden Alé-Cipollini) en de Canadese Alison Jackson (BePink-Cogeas) de lijst met elk 59 uitgereden UCI-wedstrijden en komende zaterdag kunnen ze er daar met het WK nog eentje aan toevoegen. In België leidt Ann-Sophie Duyck de dans met 49 uitgereden UCI-wedstrijden voor Jolien D’hoore en Kaat Hannes met 43 dagen. Janneke Ensing reed 5.996,8 wedstrijdkilometers en op de 28ste plaats volgt Jolien D’hoore als eerste Belgische met 4.673,28 km.

De helft van mijn ploegmaatjes bij Lares-Waowdeals kon dit seizoen alleen maar dromen van zo’n hoog aantal wedstrijddagen en -kilometers. Blessures gooiden extreem veel roet in ons eten dit jaar. Het ging van drie knieblessures en oververmoeidheid over een sleutelbeen- en polsbreuk tot plastische chirurgie en de zware trainingsongevallen van Flavia Oliveira en Sofie De Vuyst. De volledige lijst is te lang om op te noemen, maar op wat Sofie is overkomen, wil ik wel wat dieper ingaan.

De Vuyst 7 PH.jpg

In volle voorbereiding op de Belgische kampioenschappen knalde Sofie, op dat moment in de vorm van haar leven, met haar tijdritfiets op een bus. De fysieke pijn was niet te harden en misschien was de mentale klap zelfs nog harder. Een maand later, toch vastberaden om weer overeind te krabbelen, was ze erg benieuwd naar haar eerste belangrijke controle bij de dokter. Een negatieve evaluatie die opnieuw hard aankwam. Niet veel later nam het besef dat ze erg veel geluk gehad heeft en dat ze een kans had om volledig te genezen de bovenhand en dit bracht het genezingsproces in een stroomversnelling. Een eerste sessie bij de kinesitherapeut, voor de eerste keer zichzelf aankleden, rechtop fietsen op een omgebouwde fiets, groen licht krijgen om te wandelen,... Progressie van de voorbije weken die Sofie stilaan de hoop geven dat een comeback in 2018 niet onmogelijk is! Aan haar motivatie en liefde voor de fiets zal het niet liggen... Nieuwe levenslessen die ze met ons allen wil delen. Carpe diem!

Zelf hield ik net iets te weinig hout vast toen ik vorige maand hardop riep dat ik de winter en het seizoen zonder de minste verkoudheid en zonder schade van valpartijen was doorgekomen. Het lot wou dat ik de laatste twee drukke weken van het seizoen met gezondheidsperikelen moest aanvangen en bijgevolg de Boels Rental Ladies Tour, Lotto Belgium Tour en Madrid Challenge met maagproblemen moest doorspartelen. De behoeften van je lichaam kennen lijkt me een belangrijke factor om gezond te blijven, maar sommige ziektes kun je niet voorkomen. Na een bezoekje bij Sofie was dit maar al te gemakkelijk te relativeren en graag zou ik dan ook nu al tekenen voor een even vlekkeloze winter en al wat erna komt!

Vooraleer ik jullie begroet, wil ik de zeven Belgische rensters succes wensen met hun wedstrijd in Noorwegen dit weekend. Met Elena Pirrone en Annemiek van Vleuten werden er al twee nieuwe wereldkampioenes gekroond. Ik denk dat iedereen akkoord gaat als ik zeg dat er niemand is die Annemiek van Vleuten de wereldtitel in het tijdrijden niet gunt. Meer hoef ik over het wereldkampioenschap niet te schrijven, ik vermoed dat Ann-Sophie dat volgende week uitgebreid zal doen!

Geniet van het WK, de cyclocross, de piste,... en hopelijk tot volgend jaar!

Sarah Inghelbrecht

Foto's Paul Hinninck

Women's Cycling Fan Day Edition 2

Women's Cycling Fan Day Edition 2

Een zomer op de piste

Een zomer op de piste