Thüringen, een minder bekend stukje Duitsland

Thüringen, een minder bekend stukje Duitsland

Afgelopen week bevond ik mij in Duitsland, waar ik met mijn ploeg Drops voor de eerste maal deelnam aan de Lotto Thüringen Ladies Tour. Zoals uit de naam reeds af te leiden is, vond deze zevendaagse rittenkoers plaats in de Duitse deelstaat Thüringen.
Nu ben ik vroeger vele malen met mijn ouders en broers op vakantie geweest in Duitsland, maar deze regio was voor mij vrij onbekend. Omdat ik graag wat meer te weten kom over de plaatsen waar het wielrennen mij brengt, ging ik op ‘speurtocht’.

De ‘Freistaat’ Thüringen bevindt zich vrij centraal in Duitsland en was van 1952 tot de hereenmaking van Duitsland op 3 oktober 1990 onderdeel van de Duitse Democratische Republiek. De omgeving kan je best omschrijven als lieflijk, heel bosrijk, maar het DDR-tijdperk heeft zo zijn sporen nagelaten. Zo zie je hier en daar nog wachttorens uit die periode en wat mij ook opviel, was de regelmatige aanwezigheid van klinkers op de weg. Zowat in alle stads- en dorpscentra zijn stukken wegen aangelegd met kleine klinkertjes en ze durven ook opduiken in afdalingen (wat in natte weersomstandigheden net iets minder handig is).

De etappes vonden in verschillende stadjes plaats, zo kwamen achtereenvolgens Gera, Schleiz, Dörtendorf, Weimar, Schmölln, Greiz en Gotha aan de beurt. De organisatie was ondertussen aan zijn 30ste editie toe en die ervaring zorgt voor een prima georganiseerde rittenkoers.
Leuk weetje, Gera is de geboorteplaats van vier grote namen uit het Duitse wielrennen, namelijk Olaf Ludwig (o.a. winnaar groene trui Tour de France 1990), Jens Heppner (o.a. etappe Tour de France 1998), Hanka Kupfernagel (o.a. vier keer wereldkampioen veldrijden, wereldkampioen tijdrijden 2007) en John Degenkolb (voor ieder van u wel bekend).

Met de ploeg waren we gelogeerd in Legefeld, stadsdeel van Weimar. De vierde etappe vond dus plaats vlakbij het hotel en dat is altijd fijn. Weimar is vooral bekend als de stad waar de beroemde Duitse schrijver, wetenschapper, filosoof… Johann Wolfgang von Goethe een groot deel van zijn leven doorbracht en ook overleed. Maar de stad heeft ook een donkere bladzijde in de geschiedenis, namelijk het in 1937 aangelegde concentratiekamp Buchenwald. Tijdens die vierde etappe reden we tweemaal de berg op waar dit concentratiekamp zich bevond en waar nu nog gedenktekens aanwezig zijn. Toen ik het routeboek doornam, kreeg ik er in eerste instantie kippenvel door, maar aan de andere kant knap van de organisatie dat ze het bestaan ervan niet negeren en op deze manier een soort eerbetoon brengen, want dit mag nooit vergeten worden.

Tijdens de etappes kregen we heel wat hoogtemeters en prachtige vergezichten voorgeschoteld (voor zover de koers toeliet om deze de bewonderen uiteraard). Blij deze rittenkoers gereden te hebben en een nieuw stukje Duitsland te hebben leren kennen!

Sportieve groetjes,

Ann-Sophie Duyck

 

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand... wat is er deze winter aan de hand?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand... wat is er deze winter aan de hand?

Geduld wordt altijd beloond

Geduld wordt altijd beloond