Hot, hotter, hottest

Hot, hotter, hottest

Nu de zomer reeds in ons land is, is het toch weer wat aanpassen aan de warmte. Wanneer we zoals de voorbije dagen temperaturen boven de 30 graden halen, is het niet echt aan te raden om een lange, zware inspanning te leveren. Ikzelf ben iemand die veel vocht en zout verliest, dus ik probeer me telkens goed voor te bereiden op een koers in deze omstandigheden. 

De dagen voor de wedstrijd drink ik voldoende en regelmatig, je kan gemakkelijk controleren of je genoeg drinkt aan de hand van de kleur van je urine. Waterkleur is perfect, appelsapkleur is rampzalig. Ik hou ook mijn lichaamsgewicht in de gaten. Als ik na de training minder weeg dan ervoor, dan moet ik dit gewicht anderhalf keer opnemen. Wanneer ik bijvoorbeeld 300 gram minder weeg, moet ik 450 ml water drinken voor een optimale rehydratatie. Ik drink geen alcohol, want dit werkt vochtafdrijvend. Ik gebruik ook voldoende zout in mijn voeding zodat dit het vocht langer zou ophouden. De dagen ervoor train ik ook in de warmte en test ik mijn drank uit, zodat ik weet hoe mijn maag hierop reageert. 

Op de dag van de wedstrijd drink ik voor de wedstrijd een gezouten dorstlesser. Ik bereken ook hoeveel ik moet eten en drinken per uur. Voor mij is dit 60 à 65 gram koolhydraten per uur, dus meestal één bidon en een gelletje. Maar in warm weer probeer ik anderhalve bidon te drinken per uur plus nog extra voeding. Voor de start doe ik geen te intensieve opwarming en ik probeer zolang mogelijk in de schaduw te blijven. 

Tijdens de koers drink ik regelmatig dorstlesser en probeer ik me voldoende af te koelen door water over mijn hoofd te gieten of ijsblokken te gebruiken. Na de wedstrijd probeer ik zo snel mogelijk af te koelen door schaduw op te zoeken en iets fris te drinken. Dan neem ik een recoveryshake en ga ik snel onder een koude douche. 

Dit zijn mijn tips die ik jullie kan meegeven om te sporten in de hitte. Veel sportplezier!

Gilke Croket

Foto Paul Hinninck
 

I feel Slovenia

I feel Slovenia

Als atleet sta je nooit alleen

Als atleet sta je nooit alleen