E3 Harelbeke kan onze Vlaamse Wielerweek vervolledigen

E3 Harelbeke kan onze Vlaamse Wielerweek vervolledigen

In mijn vorige blog had ik het reeds over de positieve evolutie die merkbaar is binnen het dameswielrennen in zijn totaliteit. In het voorjaar kent de kalender al heel wat grote wedstrijden die op dezelfde dag worden verreden als bij onze mannelijke collega’s. En daar komt waarschijnlijk nog een extra wedstrijd bij, namelijk de E3 Harelbeke.

De E3 Harelbeke is een koers met een heel rijk verleden, dit jaar was de wedstrijd reeds aan zijn 60ste editie toe. Wikipedia leert ons het volgende:

De wedstrijd werd voor het eerst verreden ten tijde van de aanleg van de E3 (thans A14-E17), de autosnelweg tussen Harelbeke en Antwerpen, en het parcours ging de eerste jaren dan ook van Harelbeke naar Antwerpen en vice versa.
De wedstrijd vond altijd plaats op een zaterdag, de week voor de Ronde van Vlaanderen, en vormde zo het begin van de Vlaamse Wielerweek. Sinds 2005 was de E3 Harelbeke onderdeel van het continentale circuit, met name van de UCI Europe Tour. Op 1 september 2011 werd officieel bekendgemaakt dat de E3-Prijs voor de periode 2012-2015 deel zou uitmaken van de UCI World Tour. Daartoe zou hij voortaan op de vrijdag voor Gent-Wevelgem gereden worden.
Tot en met de 53e editie in 2010 werd de wielerwedstrijd de E3-Prijs Harelbeke genoemd. In 2011 werd het woord Prijs niet langer opgenomen in de naam.

Het toevoegen van deze wedstrijd aan onze kalender zou ‘onze’ Vlaamse Wielerweek nog meer parallel aan die van de mannen laten lopen. In aanloop naar de Ronde van Vlaanderen zouden dan Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem op het menu staan. Dit kan tellen en brengt heel wat positieve gevolgen met zich mee, onder andere extra media-aandacht. En dit helpt de professionalisering van het dameswielrennen zeker vooruit.

Ik wil langs deze weg de mensen die dit initiatief ondersteunen, de hele organisatie van E3 Harelbeke, alsmede het stadsbestuur van de stad Harelbeke alvast bedanken voor het in overweging nemen van de damesversie van E3 Harelbeke.

Sportieve groetjes,

Ann-Sophie Duyck

Foto (boven) Paul Hinninck

 

Vallen en opstaan

Vallen en opstaan

Waar zijn de wielerkoninginnen?

Waar zijn de wielerkoninginnen?