'Trackies'

'Trackies'

Het was me een waar genoegen om deel uit te maken van de Belgische ploeg op het afgelopen WK baanwielrennen in Hongkong. Na de fantastische wedstrijden van onze Belgen Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert op de weg dit voorjaar konden we op de piste natuurlijk niet achterblijven. Er is werkelijk historie geschreven, het was min of meer een halve eeuw geleden dat we vijf medailles mee naar huis konden nemen met als kers op de taart onze nieuwe wereldkampioenen ploegkoers Jolien D’hoore en Lotte Kopecky. Bovendien realiseerde de 20-jarige sprintster Nicky Degrendele een unicum. Ze veroverde als eerste Belgische ooit een bronzen plak in haar favoriete discipline, de keirin. Een andere wereldprestatie kwam er van ons Belgisch achtervolgingskwartet bij de mannen. Voor het eerst bleven ze over vier kilometer onder de magische grens van vier minuten, goed voor een nieuw Belgisch record en een mooie plaats in de top acht.

Met nog andere podia in de scratch (D’hoore), puntenkoers (De Ketele) en ploegkoers (De Ketele-De Pauw) kunnen we terugblikken op een uniek wereldkampioenschap. Deze resultaten bewijzen dat België internationaal sterk staat in het baanwielrennen. We zijn op de goede weg en het zou nog mooier zijn wanneer er op financieel en structureel vlak nieuwe kansen worden gecreëerd. Een kersverse piste in Heusden-Zolder zou een enorme stap vooruit zijn en daarnaast een leuke uitdaging in tegenstelling tot de trainingen op de trage piste in Gent. Met onze coach Peter Pieters mogen we onze handen kussen, tonnen respect voor wat hij allemaal realiseert voor onze delegatie. Hij kan gerust wat hulp gebruiken, want ik weet niet hoelang hij dit alleen trekt.
Door de renners te ondersteunen met een vast inkomen zouden ze nog professioneler kunnen leven en dit zou het niveau zeker hoger tillen. Er zijn zeker nog zaken waarin we kunnen verbeteren, maar alles begint met het aanpakken van de basis en ik hoop dat door deze resultaten de plannen kunnen overgaan in concrete realisaties.

Zelf ben ik zeer vereerd om deel uit te maken van de achtervolgingsploeg bij de dames. Met Lotte Kopecky, Annelies Dom en Kaat Van der Meulen werd ik op het WK tiende. Jammer dat het na één koers reeds voorbij was. Met een notering bij de top acht in de kwalificaties kan je andermaal strijden voor een betere plaats, maar hiervoor waren we nog niet snel genoeg. Al bij al was het een prestatie op zich om te kunnen deelnemen aan het WK, maar natuurlijk willen we terugkeren voor meer zodat we in 2020 een damesploeg kunnen afvaardigen naar de Olympische Spelen in Tokio.

Gilke Croket

 

Niets gaat boven de wielermonumenten

Niets gaat boven de wielermonumenten

De tol van de roem?

De tol van de roem?