De tol van de roem?

De tol van de roem?

Het vrouwenwielrennen zit in de lift, daar kunnen we niet meer omheen. En dat werd tijd ook! Als je de finales van de vrouwen- en de mannenkoersen van de afgelopen maanden vergelijkt, zijn de vrouwenkoersen over het algemeen een stuk spannender… Denk maar aan de manier waarop Sanne Cant het WK cyclocross won na een prangende sprint, hoe Elisa Longo Borghini de Strade Bianche naar zich toe trok ondanks het feit dat er diep in de finale nog een groep terugkwam en meteen ging versnellen of hoe Anna van der Breggen na een splijtende versnelling in de finale zowel de Amstel Gold Race als de Waalse Pijl won! Laten we ook de prachtige wedstrijd van Jolien D’hoore en Lotte Kopecky op het WK baan niet vergeten! Stuk voor stuk wedstrijden met een geweldige finale die dankzij de stijgende populariteit van onze sport op televisie te zien waren (live of een samenvatting). Afgelopen weekend bereikte het vrouwenwielrennen nog een nieuwe mijlpaal met na lange afwezigheid eindelijk een Amstel Gold Race voor ons en nu zondag volgt de allereerste editie van Luik-Bastenaken-Luik voor dames. Een moment waar ik nu al reikhalzend naar uitkijk.

Niets dan positief nieuws, zo lijkt het. Dit succes brengt jammer genoeg echter ook een schaduwzijde met zich mee… Tussen alle euforie van deze nieuwe koersen verscheen er een kort berichtje dat in Frankrijk na Tour de Bretagne en La Route de France opnieuw een etappewedstrijd geschrapt wordt, de Trophée d’Or deze keer. En zo schieten er in Frankrijk niet veel UCI-wedstrijden meer over. Ook werd vorige week aangekondigd dat in Nederland De Parel van de Veluwe niet zou doorgaan wegens gebrek aan interesse… Het lijkt wel of er voor elke nieuwe wedstrijd die erbij komt één of meer vaste waarden op de kalender wegvallen…

Enkele jaren geleden was de vrouwenkalender mager bezaaid met UCI-wedstrijden, nu is deze kalender in sommige weken oververzadigd! Ik ben daarom ook heel blij dat de organisatoren van UCI-wedstrijden in België de moed niet laten zakken wanneer hun vaste plaats op de kalender wordt ingenomen door een andere wedstrijd en dat ze op zoek gaan naar andere mogelijkheden, zoals onder andere Dwars door de Westhoek. Een mooie wedstrijd die zeker een plaats verdient op de UCI-kalender! Laten we hopen dat in de toekomst meer organisatoren openstaan voor verandering en willen meedenken zodat we allemaal samen kunnen meegroeien en een geweldige kalender krijgen met zowel nieuwe klassiekers als vaste waarden!

Maaike Polspoel

 

'Trackies'

'Trackies'

Vallen en opstaan

Vallen en opstaan