Een positieve evolutie

Een positieve evolutie

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen hoe het staat met de professionalisering van het vrouwenwielrennen. Ik denk dat het antwoord daarop, gelukkig, nog steeds is dat het vrouwenwielrennen in de lift zit en stappen maakt.
Als ik terugblik naar 2009, zomer waarin ik mijn eerste stappen in het wielrennen zette, en de situatie toen vergelijk met die nu, dan is er aardig wat veranderd. Niet alleen de wedstrijdkalender krijgt gelijkaardige vormen zoals die van onze mannelijke collega’s, ook binnen de ploegen komt er meer en meer structuur en werkt men aan die professionalisering. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot, hindernissen zullen er steevast blijven, maar zolang de wil er is, is er een weg!

Hier in Vlaanderen worden we in het voorjaar alvast in de watten gelegd door meerdere organisaties die het wielrennen voor dames een warm hart toedragen. Onder meer de Omloop Het Nieuwsblad, de wedstrijden van de Lotto Cycling Cup, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen et cetera timmerden en timmeren naarstig aan de weg om hun wedstrijden tot het allerhoogste niveau te laten uitgroeien. De Ronde en Gent-Wevelgem bevinden zich op het niveau van de World Tour, de Omloop heeft reeds de stap naar de 1.1 categorie gemaakt en dit jaar maakt ook Dwars door Vlaanderen deze beweging! Daarnaast hebben we in eigen land in de zomermaanden ook twee rittenwedstrijden in de 2.1 categorie, namelijk de BeNe Ladies Tour en de Lotto Belgium Tour. Binnen het peloton worden de Belgische wedstrijden hoog ingeschat en is men er als de kippen bij om aan deze wedstrijden te kunnen deelnemen.

Naast de talrijke wedstrijden in eigen land zien we ook in het buitenland een positieve evolutie. Zo kon ik, samen met mijn ploeg Drops, in januari proeven van enkele wedstrijden in Australië. Terwijl de mannen er hun Santos Tour Down Under en Cadel Evans Great Ocean Road Race reden, hadden wij ook onze Santos Women’s Tour en reden eveneens de Cadel Evans Great Ocean Road Race. De organisatie van het Towards Zero Race Melbourne Criterium ging zelfs nog een stapje verder, het prijzengeld voor de mannen en de vrouwen werd gelijkgetrokken. De winnares van het criterium, dit jaar Kirsten Wild, streek zomaar eventjes 8.000 euro op! Way to go!
Er bestaat zelfs een kans dat de Herald Sun Tour volgend jaar ook een versie voor dames gaat organiseren, wat heel prettig nieuws is!

Volgende week staat er alweer een nieuwe rittenkoers op het programma, de Semana Ciclista Valenciana in Spanje. Wij gaan er met ons team van start en ik ben benieuwd wat deze rittenkoers ons brengt. De wedstrijd loopt over vier dagen in de omgeving van Valencia en gaat van start met een ploegentijdrit.

Via deze weg, aan alle organisatoren van dameswedstrijden, nog een dikke merci voor jullie inzet en ondersteuning!

Sportieve groetjes,

Ann-Sophie Duyck

 

Het ovaal

Het ovaal

Na het harde werk op stage nu de koers

Na het harde werk op stage nu de koers