Na het harde werk op stage nu de koers

Na het harde werk op stage nu de koers

Sinds ik in de categorie elite koers, vragen de klanten in het tuincentrum van mijn ouders in Stalhille soms of ik nog koers of durven ze weleens op te merken: “’t is niet al te vet hé met de resultaten van Sarah de laatste tijd”. Deze supporters zijn teleurgesteld wanneer ze een aantal weken op rij mijn naam niet tussen de wedstrijduitslagen in de krant zien verschijnen, telkens opnieuw proberen mijn ouders dan uit te leggen dat ik bijvoorbeeld een reeks van internationale grote wedstrijden achter de rug heb en het als knecht geen evidentie is om wekelijks met mijn naam in de top tien in de krant te komen. 

Deze vragen en opmerkingen zouden de komende maanden weleens opnieuw kunnen komen, want de opeenvolging van UCI-wedstrijden in het programma van Lares-Waowdeals vormt een mooie uitdaging om ze goed te volbrengen. Persoonlijke resultaten heb ik tijdens het klassieke voorjaar niet voor ogen. Mijn doel is om de lat voor het uitvoeren van mijn taken als ‘domestique’ (knecht) nog een flink stuk hoger te leggen. Dit zal nodig zijn om onze nieuwe kopvrouwen diep in de finales naar de overwinning of dichtste ereplaatsen te loodsen. Tijdens onze jaarlijkse voorbereidingsstage in Spanje werd al snel duidelijk dat het niveau van Lares-Waowdeals met een ruk de hoogte is ingegaan.

We trokken met de hele ploeg naar Calpe, de place to be aan de Costa Blanca. Tijdens de wintermaanden kun je er over de koppen van wielrenners en wielrensters lopen. Lotto Soudal Ladies, De Sprinters Malderen en Sport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or gingen ons al in hetzelfde hotel vooraf en ook buitenlandse damesteams waren niet ver weg. Hoewel het thuisfront dankzij allerlei foto’s op sociale media weleens zou kunnen denken dat de hoofdactiviteit van wielrenners op stage koffie drinken en pannenkoeken eten is, wordt er in de eerste plaats hard getraind. Trainingen worden nooit makkelijker. Hoe beter je wordt, hoe sneller je gaat. 

Naast het niveau is ook de diversiteit in de ploeg gestegen. Terwijl een vijftal klimmers mekaar bekampten op de flanken van de kalksteen bergketen Aitana, waren een aantal andere rensters al met hun gedachten bij de sprint- en waaiertrainingen van daags nadien. Terwijl de meeste rensters naar een uitstekend vormpeil streefden om de klassiekers aan te vatten, waren anderen al volop gefocust op de Giro Rosa later in het seizoen. Enkele rensters verenigden zich voor rustige en korte ritjes om te herstellen van blessures en schoolopdrachten. De goede weersomstandigheden waren positief voor hun herstel. Wij waren dan ook blij om te zien dat kopvrouw Thalita de Jong ons tijdens de allerlaatste kilometers van het trainingskamp voor het eerst op sleeptouw kon nemen, exact vier weken na haar zware val in de Wereldbeker cyclocross van Hoogerheide.

Naar het einde toe van één van die ritjes van vijf uur werden we geconfronteerd met een serieuze wegverzakking en hadden we geen andere keuze dan rechtsomkeer te maken en een omweg te volgen. De uitzichten tijdens de omweg waren de moeite waard en we hopen dat deze training van uiteindelijk 6u15’ zal renderen om in de 160 kilometer lange wedstrijden van de World Tour goed te presteren. 

Onze collega’s van Sport Vlaanderen-Etixx-Guill D’Or merkten op dat wij een aspirant of nieuweling uit ons development team meegebracht hadden, maar niets was minder waar. Ze hadden hun oog laten vallen op onze nieuwe 21-jarige klimgeit Alice Cobb uit Nottingham die zelfs door ex-prof Jurgen Van Goolen bergop moeilijk uit de wielen gereden werd.

Naast de trainingen werd tijd vrijgemaakt voor massages, wedstrijdplanningen, stabilisatietrainingen, een fotoshoot, koffie en heel wat taallessen: West-Vlaams en Oilsjters voor beginners, Nederlands voor soigneurs en Engels voor rensters. Ik leerde mijn eerste woordjes Portugees van mijn kamergenote ‘kamikaze’ Daniela Reis en zelfs fotograaf Paul Hinninck keerde met een gladde Engelse en Franse tong van onze Spaanse tiendaagse terug naar huis. 

Na even opnieuw wennen aan de Vlaamse regenbuien en modderige landbouwwegen zijn we helemaal klaar voor het kick-off weekend met Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door het Hageland! Voor komende zaterdag is mijn opdracht duidelijk: beter doen dan mijn vriend die de Omloop Het Nieuwsblad voor mannen rijdt en op deze manier een koffietraktatie verdienen. Bovendien ons trainingsbeest Sofie De Vuyst naar een uitstekend resultaat leiden, zodat zij de weddenschap met haar vriend en profwielrenner Bart De Clercq wint en haar eerste ijsje van het jaar verdient!

Até a próxima!

Sarah Inghelbrecht

Foto's Paul Hinninck

Een positieve evolutie

Een positieve evolutie

De drukte mag weer beginnen!

De drukte mag weer beginnen!