De drukte mag weer beginnen!

De drukte mag weer beginnen!

Vorige winter heb ik de piste eens links laten liggen om een jaar alles op de weg te zetten, maar dit pisteseizoen ben ik weer van de partij. Waarom? Ik doe het supergraag en ik heb mijn favoriete discipline, de ploegenachtervolging, toch wel gemist het voorbije jaar. De ploegenachtervolging is een van de mooiste disciplines in het baanwielrennen. Je leert er je grenzen te verleggen en het samenwerken met vier maakt het trainen leuker en het motiveert om samen naar een doel te werken. Daarnaast is de piste ook een perfecte basis voor het wegwielrennen, de snelheid en techniek komen zeker van pas op de weg.

Sinds oktober 2016 train ik samen met Annelies Dom, Lotte Kopecky en Kaat Van der Meulen voor deze discipline. We hebben reeds het Europees kampioenschap in Parijs en de eerste Wereldbeker in Glasgow gereden. In deze laatste wedstrijd konden we het Belgische record iets scherper stellen, een prestatie waar we heel fier op zijn. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet.

Na een lang wegseizoen met een kort pisteseizoen er meteen achteraan laste ik een welverdiende rustperiode in. Ondertussen ben ik al een tijdje opnieuw aan het trainen en ik heb reeds enkele mooie trainingsstages achter de rug. De wegen in Tenerife, Calpe en Mojacar zijn me weer bekend en de vele uren die ik tijdens deze stages op de fiets zat, waren allemaal in het teken van één doel, namelijk het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong midden april. Daar zou ik graag de ploegenachtervolging rijden met ons kwartet.

In tegenstelling tot de voorbije jaren kan ik naast het programma op de piste ook de meeste voorjaarsklassiekers op de weg rijden. Ik ben ervan overtuigd dat deze wedstrijden mij een extra voordeel op de piste zullen geven en ik ben dan ook heel blij dat ik op deze manier de combinatie kan maken. Natuurlijk staan alle wegwedstrijden in het teken van het WK, maar hoe dan ook ben ik zeer gemotiveerd om ook in deze koersen een mooi resultaat neer te zetten.

Momenteel verblijven we met de nationale pisteploeg in het Colombiaanse Cali, waar we komend weekend zullen deelnemen aan de derde Wereldbeker van het seizoen. De piste hier is vrij speciaal. Er is wel een dak, maar geen muren. Wanneer er wat wind staat, is het dus nogal moeilijk om dicht in het wiel te rijden. We zitten hier anderzijds op duizend meter hoogte waardoor we ietwat sneller kunnen rijden en de lucht is zeer vochtig. Het is dus nog even wennen aan de omstandigheden, maar tegen zaterdag komt dat wel in orde.

Deze zaterdag is het dus zover, dan gaan we ons opnieuw meten met de wereldtop. Spannend! Wij zien het alvast zitten, maar we kunnen alle steun gebruiken en elke extra duim is welkom. De eerstvolgende afspraak op de weg is de voorjaarsklassieker Omloop Het Nieuwsblad. Laat de drukte maar beginnen, ik kijk er alvast naar uit!

Gilke Croket

Foto (boven) Paul Hinninck

Na het harde werk op stage nu de koers

Na het harde werk op stage nu de koers

Alleen op stage... of toch niet?

Alleen op stage... of toch niet?