Down Under!

Down Under!

Terwijl ik deze blog schrijf, zit ik in het vliegtuig richting Melbourne en werp ik een laatste blik over Adelaide, de fantastische Adelaide Hills en de befaamde Barossa Valley. We hebben er een prachtige twee weken mogen doorbrengen, vooral dankzij de toporganisatie van de Santos Women’s Tour!

Op vrijdag 6 januari vertrokken we richting Down Under en landden er op zaterdag 7 januari ’s avonds, mede door het tijdsverschil van +9u30 met België. Een hele trip, maar meer dan de moeite waard voor wat ons allemaal te wachten stond. Op de luchthaven van Adelaide werden we warm (letterlijk en figuurlijk, die dag bedroeg de temperatuur er 40 graden Celsius) verwelkomd door de organisatie.
We verbleven in het Scotch College in Mitcham, even buiten het centrum van Adelaide en aan de voet van de Adelaide Hills. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit inderdaad een college met Schotse roots. Het werd kort na de Eerste Wereldoorlog opgericht ter nagedachtenis aan ‘the sons of Schotland who served in WWI’. We werden er in de watten gelegd, want bij aankomst was er al meteen een heerlijk assortiment aan broodjes voorzien.

Santos Women’s Tour wilde de deelnemende ploegen niet alleen een prachtige rittenkoers bieden, maar ook in contact brengen met lokale mensen en voorzag daarom tal van activiteiten. Zo waren we onder meer te gast op de champagnereceptie en yogasessie van Lululemon en konden we een bezoek brengen aan een natuurreservaat. Elke ploeg kreeg een ambassadrice toegewezen. Voor ons team Drops was dat Belinda Bramley met haar familie. Op zondagavond werden we bij deze bijzonder lieve mensen uitgenodigd voor een barbecue. En barbecueën, dat kunnen ze hier! Werkelijk wauw! Belinda was gedurende de hele periode de perfecte gastvrouw voor ons.
Voor de wijnliefhebbers, in de streek rond Adelaide vind je van de beste Shyraz wijnen ter wereld. Zowel de Barossa Valley als de McLaren Vale staan bekend voor hun hoogkwalitatieve wijnen (rood én wit).

Maar we waren hier uiteraard in de eerste plaats om te koersen en te trainen. Al bleef dat steeds verweven met de nadrukkelijk aanwezige wijncultuur hier. De etappe op maandag liep dwars door de Barossa Valley, waar Jacob’s Creek Wines gelegen is. Afzien en genieten tegelijk dus! En ook op de trainingstochten reden we vaak tussen de wijnvelden en fruitkwekerijen. De bevolking is heel erg trots op haar nationaliteit en het gebruik van lokaal geteelde producten wordt hier sterk gepromoot, en terecht! Tijdens de etappekoers zorgde de organisatie voor heel gevarieerd en vers voedsel, werkelijk top! Het menu was telkens samengesteld door voedingsdeskundigen, aan elk detail werd gedacht.

De rittenkoers kende overigens een heel origineel verloop, met op zaterdag en maandag telkens een pittige rit en op zondag en dinsdag een criterium. Ideaal om al wat koersritme op te doen. Overal was er heel veel belangstelling voor de wedstrijden en op de dag van de teampresentatie, die samenviel met die van onze mannelijke collega’s, stond het publiek rijen dik! Ikzelf werd elfde in de eerste etappe en uiteindelijk ook elfde in het algemeen klassement. Twee van mijn teamgenotes eindigden op de plaatsen negen en tien in de eindstand en in het ploegenklassement legden we beslag op de tweede plaats, niet slecht voor de eerste koers van het jaar.

De dagen na de rittenkoers stonden vooral in het teken van training. Door het prima weer konden er vele kilometers worden afgewerkt in dit prachtige landschap met adembenemende uitzichten! Ook enkele koala’s kruisten daarbij ons pad.
Met spijt in het hart om Adelaide te verlaten, maar ook nieuwsgierig naar de komende periode in Melbourne en Geelong sluit ik deze blog af. Het vliegtuig zet ondertussen de landing in!

Sportieve groeten,

Ann-Sophie Duyck

P.S.: voor de fans van ‘Neighbours’ en ‘Home & Away’, ja hoor, het ziet er hier helemaal uit zoals in de series!

Trainen met Koning Winter in het land

Trainen met Koning Winter in het land

Mijn veiligheid op de fiets, een dagelijkse bekommernis

Mijn veiligheid op de fiets, een dagelijkse bekommernis