Hulste Wielerhappening

Hulste Wielerhappening

Tijdens het eerste weekend van september vindt in onze ‘hometown’ Hulste (deelgemeente van Harelbeke) het jaarlijkse kermisweekend plaats. Dat gaat steevast gepaard met een aantal wielerwedstrijden. De organisatie die instaat voor deze koersen, de vzw Sportvereniging Hulste, bestaat reeds 69 jaar. In 2017 wordt het dus een jubileumeditie!

Maar ook dit jaar biedt de organisatie een vrij uniek programma aan. Het is immers de eerste maal dat een gemeente twee provinciale kampioenschappen (dames jeugd en dames elite) organiseert en tevens vier wedstrijden op één namiddag (dames nieuwelingen, dames junioren, heren nieuwelingen en dames elite). Op vrijdagavond vindt voor de eerste maal de parochianenkoers plaats en op dinsdagnamiddag de wedstrijd voor eliterenners zonder contract en beloften.

De parochianenkoers leeft sterk in het dorp en brengt al heel wat animo met zich mee. Wie wint, krijgt dan ook de nu al felbegeerde titel ‘Kampioen van Hulste’ toegekend. Leden van de plaatselijke wielertoeristenclubs brengen hun fietsen binnen om deze in optimale conditie te laten zetten en wikken en wegen hun concurrenten af. Ook wordt er overlegd op welk verzet men de laatste bocht ingaat, waar een ontsnapping op te zetten, op welk deel van het parcours de wind de meeste invloed heeft… Het belooft alvast een kermisweekend te worden waaraan menig wielerliefhebber zijn hart kan ophalen!

Voor mij wordt het koersen voor eigen deur, letterlijk zelfs, want de wedstrijd loopt effectief langs ons huis en dat is toch iets speciaals. Er dienen 11 ronden van 8,25 km te worden afgelegd, goed voor een totaal van 91 km over een best wel uitdagend parcours. De stukken ‘vals plat’ in de omloop kunnen zich goed laten voelen op het einde van de wedstrijd. Naast het prijzengeld voorziet de organisatie nog een extra klassementspremie.
De wedstrijd in Hulste vormt vaak ook een laatste voorbereiding voor de nakende kampioenschappen. Zo zakten bij de dames jeugd al meerdere malen nationale selecties naar Hulste af en kende ook het deelnemersveld bij de dames elite al grote namen.

Maar eerst op vrijdagavond naar de parochianenkoers gaan kijken!

Ann-Sophie Duyck

Foto Paul Hinninck

 

De laatste loodjes wegen het zwaarst...?

De laatste loodjes wegen het zwaarst...?

Iedereen durfde het te dromen, Jolien deed het

Iedereen durfde het te dromen, Jolien deed het