België blijft het wielerland bij uitstek

België blijft het wielerland bij uitstek

Ondertussen is er een maand verstreken sinds mijn debuut in de Giro Rosa. Sindsdien heb ik verscheidene wedstrijden in België afgewerkt met tussendoor nog een hoogtestage in het Italiaanse Livigno (grote foto) om het laatste deel van het seizoen voor te bereiden. Het was voor mezelf de eerste keer dat ik richting Livigno trok en ik verbaasde me over het grote aantal fietsers. De prachtige omgeving, de leuke sfeer in het dorpje en het lekkere Italiaanse eten zullen daar zeker veel mee te maken hebben. De koers daar in de Giro was een nieuwe en leuke ervaring, en ook het trainen over voor mij telkens nieuwe wegen en de hoge Alpenpassen zoals de Stelvio was meer dan de moeite. De prachtige vergezichten tijdens het klimmen en vooral op de top waren bovendien nog een mooie extra beloning. 

Héél wat buitenlandse rensters vinden ook hun weg naar België, een bewijs dat België het wielerland bij uitstek blijft. Afgelopen dinsdag stond ik aan de start van de kermiskoers in Dudzele en elke nationale wedstrijd weer verbaas ik me over het grote aantal deelneemsters. De speaker had het over 17 nationaliteiten onder de 92 rensters en dat terwijl de Olympische Spelen en de Route de France ook aan de gang zijn. Dat is voor een groot deel te danken aan de vele wedstrijdorganisatoren die ons een platform geven om het vrouwenwielrennen meer en meer te promoten. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel enthousiaste organisatoren er in België zijn. In Dudzele kreeg elke renster bijvoorbeeld een onkostenvergoeding van 20 euro en waren er elke ronde drie premies te verdienen. En omdat in het vrouwenwielrennen het geld nu nog niet meteen voor het rapen ligt, is dat toch ook wel een leuke extra motivatie om wat centjes bijeen te sprokkelen. 

Ook de internationale wedstrijden in België evolueren verder… De Ronde van België is dit jaar bijvoorbeeld opgewaardeerd van een 2.2 naar een 2.1 wedstrijd en Gooik-Geraardsbergen-Gooik heeft voor volgend jaar een aanvraag gedaan om een plaats te krijgen in de Women’s World Tour. Die mensen verdienen een dikke pluim! Opwaarderen van deze koersen en meer en meer buitenlandse rensters, het heeft natuurlijk wel tot gevolg dat het algemene niveau in de wedstrijden er jaar na jaar op vooruitgaat. Dat maakt het er niet makkelijker op om je in koers te onderscheiden, maar het is ook wel een extra stimulans om mee te blijven evolueren met dat stijgende niveau.

Naast de organisatoren zijn ook onze sponsors van groot belang. Zo verhuisde ik deze week van de ‘acteerset’ (remember mijn blog in juni en misschien zagen jullie de korte reclamespotjes voor Lotto ook op één) naar de ‘modellenset’. Het is nu niet dat ik mezelf meteen een model vind, maar Vermarc lanceert binnenkort enkele leuke vrouwentenues en ik heb samen met ploeggenote Jessie geprobeerd om voor wat leuke foto’s in de nieuwe fietskledij te zorgen.

Groetjes en tot schrijfs,
    
Sofie De Vuyst

Iedereen durfde het te dromen, Jolien deed het

Iedereen durfde het te dromen, Jolien deed het

Van de Spelen moet je ook genieten

Van de Spelen moet je ook genieten