Giro Rosa, een mooie ervaring

Giro Rosa, een mooie ervaring

Op donderdag 30 juni reisde ik met de ploegmaatjes af naar Italië voor mijn eerste Giro Rosa, de Giro voor vrouwen. Vooraf had ik al veel over deze belangrijkste rittenkoers gehoord en dat maakte het toch wel spannend. Nooit eerder reed ik een etappekoers van tien dagen, dus was het afwachten wat dat zou geven.
Donderdagavond vond ook nog de ploegvoorstelling plaats in San Fior en ik was best wel onder de indruk. Het dorpje was mooi in het roze versierd en er was ook heel wat volk komen opdagen. Wauw, dit had ik nog nooit meegemaakt. De start kwam nu wel heel dichtbij… Spannend!

Ook de daaropvolgende dagen was alles perfect georganiseerd en kwamen er veel supporters opdagen. Het roadbook oogde vlak de eerste rit, maar gelukkig had ik ervaren ploegmaats bij me. Na een vlakke aanloop was de finale behoorlijk pittig met onder meer een dubbele “Muur van Hoei”. Hier werd duidelijk dat onze kopvrouw Claudia Lichtenberg haar beste conditie te pakken had. De volgende dagen probeerden we haar zo goed mogelijk bij te staan en mee te glippen in ontsnappingen. Alleen was dit niet zo eenvoudig. Zo klokte mijn fietscomputertje na een vlakke etappe, met nochtans een klimmetje van 3 km kort na de start, af op een gemiddelde van 44 km/u. Nooit eerder haalde ik zo’n hoog gemiddelde in een koers. Nog een primeur was de beklimming van de Mortirolo op woensdag, zeker en vast de zwaarste beklimming die ik ooit al deed. Ik probeerde nog te anticiperen door in de vlucht mee te glippen met vier andere rensters, maar tijdens de eerste klimkilometers werden we ingelopen. Mijn eerste vlucht in de Giro was een feit.
De volgende dagen probeerden we het goede klassement van Claudia te verdedigen en met een vierde plaats in de eindstand is dit heel goed gelukt. 

Elke dag een groot podium, de aanwezigheid van de Italiaanse TV en de interesse van vele mensen maakten het tot een unieke ervaring en belevenis om eens mee te maken. Tien dagen Giro Rosa, ze zijn voorbijgevlogen! Het was een mooie periode met de ploegmaats en de staff, die ons voor en na de ritten uitstekend verzorgde. Ook het bezoek van mijn vriend Bart en mijn ouders zorgde voor veel energie en een steuntje in de rug. Ik ben blij dat ik dit eens heb kunnen meemaken. Giro Rosa, hopelijk tot volgend jaar!

Sofie De Vuyst

Tour de Sarah

Tour de Sarah

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Vallen, opstaan en weer doorgaan