#RoadToRio

#RoadToRio

Op donderdag 9 juni kregen we het bericht dat ik samen met Anisha Vekemans en Lotte Kopecky officieel geselecteerd werd voor deelname aan de Olympisch Spelen. Een hele eer! De Olympische Spelen zijn namelijk het grootste sportevenement waar je als atleet aan de start kan staan.
Anisha komt in actie tijdens de wegrit, Lotte en ik nemen allebei deel aan zowel de weg- als de tijdrit. Anders dan op wereldkampioenschappen of Europese kampioenschappen vindt de wegrit (zondag 7 augustus) in Rio plaats voor de tijdrit (woensdag 10 augustus). De Olympische Spelen worden officieel afgetrapt op vrijdag 5 augustus, met een doorgaans indrukwekkende openingsceremonie.

Enkele blogs geleden had ik het over de documentaire van Michael Palin ‘Het Nieuwe Europa’. Nu ik bijna mijn koffers mag pakken voor Brazilië, treed ik opnieuw een stukje in zijn voetsporen. In 2012 bracht hij ‘Brazil with Michael Palin’ uit, een swingende en kleurrijke documentaire waarin de kijker kennismaakt met de traditionele keuken, muziek, dans, religie en bevolkingsgroepen van het land. Hij bezocht er uiteraard ook Rio de Janeiro, als één van de grootste steden ter wereld, en dus kreeg ik al een klein beetje een inkijk op wat ik ginds mag verwachten! Vier jaar later zal ik met mijn eigen ogen kunnen zien hoe de stad en omgeving verder geëvolueerd zijn.

Ondertussen zitten we in de laatste rechte lijn naar Rio. Vorige vrijdag waren we te gast in de pop-upstore van het BOIC voor het ophalen van het officiële kledijpakket. Met een winkelkarretje van standje tot standje mogen rijden om allemaal leuke spulletjes op te halen bij de partners van het BOIC, daar zeggen we geen neen tegen!
Maandag ging ik langs bij mijn sportarts voor de nodige vaccinaties, een prik in elke schouder en eentje in de bil. Op vroegere vaccinaties had ik al eens allergisch gereageerd, dus eerlijk gezegd keek ik er niet zo heel erg naar uit. Het viel uiteindelijk echter goed mee, enkel wat stijve spieren en een ietwat suf gevoel. Uiteraard moet er ook nog getraind worden. De trainingen die deel uitmaken van deze laatste voorbereidingsfase zijn meteen ook de meest intensieve. Maar ‘no pain, no gain’!

Ik krijg regelmatig de vraag van journalisten hoe we het aanpakken richting Rio. Eerst en vooral proberen we gewoon de aanpak die we altijd hanteren ook hier toe te passen. Maar je komt uiteraard voor een stukje in een ‘onbekende wereld’ terecht. Vorig jaar had ik reeds de eer om een stukje van de olympische sfeer te mogen opsnuiven in Baku (Europese Spelen), maar de ‘echte’ Spelen zijn zeker nog een pak grootser en indrukwekkender. Ik ben dus vooral nieuwsgierig naar hoe het er ginds aan toe zal gaan, in het atletendorp en ook hoe het parcours werkelijk zal aanvoelen. We kregen van de Belgische wielerbond reeds heel wat informatie en videomateriaal ter beschikking om ons zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden.
Ook aan het fietsmateriaal en de uitrusting werd al heel grondig gewerkt om alles 100 procent op punt te zetten!

Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de steun van mijn ploeg Topsport Vlaanderen-Etixx-Guill d’Or, de Belgische wielerbond, het BOIC en alle partners en sponsoren!

#RoadToRio #TeamBelgium


Sportieve groetjes,

Ann-Sophie Duyck

Foto Paul Hinninck (BK Lacs de l'Eau d'Heure)

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Dameswielrennen floreert in Groot-Brittannië

Dameswielrennen floreert in Groot-Brittannië