Het nieuwe Europa

Het nieuwe Europa

Enige tijd terug bekeken Casper en ik de documentaire ‘Michael Palin’s New Europe’. De documentaire voert de kijker doorheen de landen uit Oost-Europa die na de Koude Oorlog en de val van het IJzeren Gordijn een ware revolutie doormaakten. Fascinerend en leerrijk!
 
Ik was nog nooit in één van deze landen geweest, tot we vorig jaar in juni deelnamen aan een tijdrit in de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana. Ik wist niet echt wat van het land te verwachten. Casper had zelf nog in die regio gekoerst toen de Koude Oorlog nog heel duidelijk zijn sporen naliet en dat schrok mij toch wel wat af.
Maar we werden beiden zeer aangenaam verrast. Van zodra we de grens tussen Oostenrijk en Slovenië over waren, ging een nieuwe wereld open. Een nagelnieuw wegdek op de autostrade, fietspaden en -trajecten en alles proper, geordend en net. Zo ook was het hotel, de omgeving met ongerepte natuur en ook de organisatie van de tijdrit was tiptop. 

Afgelopen week bevond ik mij opnieuw in één van deze landen uit het ‘Nieuwe Europa’, ditmaal in Tsjechië. We namen er met de Belgische nationale ploeg deel aan de rittenkoers Gracia Orlova. We werden er warm ontvangen en ook hier vielen de orde en netheid op. Het gebied waar de rittenkoers werd georganiseerd, Moravië-Silezië, grenst aan Polen en Slovakije. Een prachtige omgeving, de tweede etappe bracht ons zelfs naar meer dan 1000 meter hoogte en dus reden we even tussen de sneeuw.

De sterke selectie waarmee we naar Tsjechië waren afgereisd, leverde ook bijzonder goede resultaten op. Zo eindigden Jessie Daams en Anisha Vekemans reeds in de eerste etappe in de top tien. Op zaterdag wist ik ’s morgens de tijdrit te winnen, in de namiddagetappe reed Anisha naar de tweede plaats. De laatste etappe op zondag kon er nog veel verschuiven in het eindklassement. Het was de hele dag ‘koers’ en attent blijven was de boodschap. Dankzij het knappe ploegwerk slaagden we erin om met twee rensters een top-tiennotering te behalen in het eindklassement. 

‘Díky’ is Tsjechisch voor bedankt. ‘Díky’ aan de organisatie van Gracia Orlova. Een prachtige etappekoers, georganiseerd door mensen met een wielerhart. Het land is nog volop in ontwikkeling, de recente geschiedenis nog zichtbaar aanwezig en toch slaagt men erin om een rittenkoers voor ons te organiseren. Dit betekent ook dat het dameswielrennen overal aan populariteit wint.
Chapeau en hopelijk tot volgend jaar!

Ann-Sophie Duyck

Topsport Defensie

Topsport Defensie

Ode aan de wind

Ode aan de wind