Trainen op hoogte

Trainen op hoogte

Op het moment dat ik dit neerpen, verblijf ik op 2.320 meter hoogte. Aangezien mijn vriend Bart hier met enkele ploegmaats deel twee van het seizoen komt voorbereiden, vergezel ik hem een tijdje. Veel valt hier op deze eenzame bergtop niet te beleven, dus hij kan wel wat gezelschap gebruiken. We logeren in een trainingscentrum in het gebergte van de Sierra Nevada, met verscheidene andere sporters. Het is fijn om elke wielrenner, atleet, zwemmer hier zijn ding te zien doen en naar een bepaald doel te zien toewerken. Alle trainingsfaciliteiten zijn aanwezig: van een 50 meterbad over basketterreinen, een grote gymnastiekzaal, een atletiekpiste tot een enorme fitnessruimte.  

De eerste dagen hadden we hier wel niet veel geluk met het weer. Aan het hotel lag zo’n 30 cm sneeuw en de temperaturen kwamen zelfs overdag amper boven het vriespunt. Gelukkig hebben we een auto ter beschikking en kunnen we in dat geval in het dal onze training afwerken. De eerste dagen dien je wat aan te passen aan de hoogte en het zuurstoftekort, dus de eerste ritjes waren sowieso nog vrij beperkt in omvang en intensiteit. Het is heel belangrijk om tijdens die eerste dagen niet al te veel hooi op de vork te willen nemen, want een verblijf op hoogte heeft toch wel een grote impact op het lichaam. Ik kan jullie verzekeren, eens boven de 2.000 meter voel je dat echt enorm aan je ademhaling bij de minste inspanning die je levert. De ene past zich ook sneller aan dan de andere, dus is het belangrijk om je lichaam goed aan te voelen en niet te veel te forceren. 

Dat er nogal wat geklommen moet worden, daar kan je hier bijna niet onderuit. Dagelijks krijgen de beentjes dan ook behoorlijk wat klimkilometers te verwerken. Sommige cols hebben een lengte tot wel 26 kilometer, dan ben je dus wel even zoet alvorens de top te bereiken. Ik hoop dat met deze lange beklimmingen in de benen de heuvels in de Holland Hills Classic en Gooik-Geraardsbergen-Gooik, eind deze maand mijn volgende belangrijke wedstrijden op het programma, als molshoopjes zullen aanvoelen.  

Sofie De Vuyst

Foto boven Paul Hinninck

De geur van hamburgers en de muziek van kermisattracties

De geur van hamburgers en de muziek van kermisattracties

Topsport Defensie

Topsport Defensie