Topsport Defensie

Topsport Defensie

Het vrouwenwielrennen zit in de lift, we krijgen steeds meer aandacht en mogen ook steeds meer wedstrijden in combinatie met de mannen rijden: Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl,… Er zijn steeds grotere sponsors die interesse tonen in vrouwenploegen. Het zijn allemaal stappen in de goede richting om onze mooie sport professioneler te maken.

En toch zijn er nog steeds veel rensters binnen de World Tour die via andere wegen een contract hebben, omdat ze anders niet voltijds met hun sport bezig kunnen zijn. Ikzelf heb een contract via Defensie, en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Voor ik als topsporter aan de slag kon bij Defensie heb ik eerst een militaire vorming gekregen. Dat was wel even aanpassen, omdat ik eigenlijk alleen maar wilde fietsen. Maar uiteindelijk ben ik wel ontzettend blij dat ik die vorming heb gekregen. Ik heb er veel uit geleerd wat in mijn topsportcarrière goed van pas komt. Discipline, orde, teamspirit, kansen nemen die je krijgt, doorzetten… En nog zoveel meer, stuk voor stuk zijn het dingen die je als topsporter nodig hebt. Eigenlijk kan ik iedereen wel zo’n paar weken opleiding aanraden…

Wat ik ook heb geleerd, is dat je vooral moet doen waar je jezelf goed bij voelt en dat niemand anders dit voor jou kan beslissen. Mijn wielercarrière is begonnen in de cyclocross, dan ben ik verdergegaan als mountainbiker, ben ik overgestapt naar de piste om uiteindelijk mijn weg te vinden in het wegwielrennen. Zonder Defensie was dit voor mij nooit mogelijk geweest. Ik hoop dat samen met de vooruitgang in het dameswielrennen ook jonge meiden meer kansen krijgen om te groeien, want ook zij zijn belangrijk voor het vrouwenwielrennen.

Maaike Polspoel

Foto Paul Hinninck

Trainen op hoogte

Trainen op hoogte

Het nieuwe Europa

Het nieuwe Europa