Flanders' Bike Valley

Flanders' Bike Valley

Afgelopen vrijdag, 1 april (no joke!), waren we te gast in Flanders’ Bike Valley bij de opening van hun windtunnel. Flanders’ Bike Valley is een ‘Open Innovation Center’ voor de fietsindustrie, gevestigd in Beringen (http://www.flandersbikevalley.be).
Op vraag van Raymond Vanstraelen, CEO van Bioracer, mochten we als eerste een kijkje nemen in de windtunnel én er ook een test ondergaan. De nieuwe windtunnel is uniek en de meest geavanceerde over de hele wereld. Uniek, want specifiek afgestemd op de fietsindustrie en ontwikkeld door de universiteit van Delft. Een hoogtechnologisch pareltje dus!

Voor mij was het de eerste maal dat ik een windtunnel bezocht. Heel erg indrukwekkend en uiteraard ook heel nuttig in functie van fietspositionering en optimalisering van de aerodynamica. Zeker binnen de discipline van het tijdrijden, waar het belang van correct afgesteld materiaal nog een grotere impact heeft dan op de weg. De zoektocht naar de ideale positie, het beste/snelste materiaal, is detaillisten- en specialistenwerk waarbij een windtunneltest zeker heel nuttig kan zijn. Dat die mogelijkheid nu ook in eigen land bestaat, daar mogen we best trots op zijn! Hier met die ‘marginal gains’!

Ondertussen heb ik ook het seizoen aangevat. Mijn eerste wedstrijd, de Trofeo Alfredo Binda, verliep behoorlijk goed. Ik wist samen met de Amerikaanse Carmen Small (zie foto bovenaan) vroeg in de wedstrijd te ontsnappen, maar in de finale liep de communicatie van de organisatie nogal fout. In de voorlaatste ronde werd het peloton flink uit elkaar geschud, ik kwam in een achtervolgend groepje terecht en bij het overschrijden van de meet kregen we te horen dat er nog één ronde te rijden was. Ons groepje bleef de vaart er goed inhouden, maar na een steile afdaling kwamen we midden in het verkeer terecht, wat een flink gevaarlijke situatie opleverde. Eenmaal aan de aankomst legden we dit voor aan een UCI-afgevaardigde, maar men heeft ons niet meer in de uitslag opgenomen…

Vervolgens stonden Gent-Wevelgem en Pajot Hills Classic op het programma. In Gent-Wevelgem strooide een lekke band roet in het eten, waardoor ik wegviel uit de kopgroep. Tijdens de laatste tien kilometer van de Pajot Hilss Classic kreeg ik af te rekenen met krampen en werd ik uiteindelijk 33ste.

De Ronde van Vlaanderen volgde ik op de TV. Net toen de live-uitzending van de vrouwen startte, zag ik mijn ploeggenote Jessy Druyts een knappe poging ondernemen om het peloton voor te blijven. Knap als je dit kan in een topkoers!
De live-uitzending was duidelijk een schot in de roos en dus hopelijk voor herhaling vatbaar!

Sportieve groetjes,

Ann-Sophie Duyck

Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix

Life is like riding a bicycle - To keep your balance, you must keep moving

Life is like riding a bicycle - To keep your balance, you must keep moving