Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix

Het is zondagochtend, onder een stralende zon werk ik een duurtraining af. Ik haal een groep wielertoeristen in die op het fietspad langs een kasseistrook rijden. Ik rij de groep via de kasseistrook voorbij en ondertussen hoor ik een aantal mannen lachend roepen dat ik te laat ben voor de start van Parijs-Roubaix.  
Als ik terug thuis ben, leg ik me na het douchen languit in de zetel en zet de tv aan, in Parijs-Roubaix moeten ze nog meer dan 100 kilometer rijden. De woorden van de toeristen schieten door mijn hoofd en ik vraag mij af hoe het zou voelen om zelf Parijs-Roubaix te rijden… 

De mannenkoers is ontzettend spannend, wordt al vroeg opengebroken en op elke kasseistrook gebeurt er wel iets. Er ontstaan situaties die je op voorhand nooit zou kunnen verzinnen, ik geniet van de spanning en ben ondertussen wat meer rechtop in de zetel gaan zitten. De stroken volgen elkaar in snel tempo op. Als Sep Vanmarcke op Carrefour de l’Arbre zijn versnelling plaatst, ga ik op het puntje van de zetel zitten, wat een ontzettende kick moet het geven om tussen deze zee van mensen over de kasseien te dokkeren. Dit wil ik ook ooit eens doen! Uiteindelijk wordt Sep teruggepakt en krijgen we een geweldige finale te zien met de ene na de andere demarrage. Dan komt HET moment, ze draaien de piste op, op tv hoor je het publiek wild worden (ikzelf word ook een beetje wild), man wat zou ik graag in hun plaats de piste opdraaien en ik begin te dagdromen… 

Wat zou het toch geweldig zijn als ook het vrouwenpeloton een week na de Ronde van Vlaanderen voor de overwinning in Roubaix mag strijden, ikzelf tussen de mensenzee over de kasseien rij en de piste kan opdraaien (en achteraf kan douchen in de mythische douches). Als ik stop met dromen, zie ik dat ik de laatste ronde gemist heb, dju toch… Ook dit jaar heb ik weer een geweldige koers gezien, voor mij is dit de mooiste ‘Vlaamse’ klassieker die er is en het is dan ook een droom om deze ooit te kunnen rijden. Dus ASO, Paris-Roubaix Femmes… YES, PLEASE!

Maaike Polspoel

Foto MVH

 

De schwung in het dameswielrennen

De schwung in het dameswielrennen

Flanders' Bike Valley

Flanders' Bike Valley