En we zijn vertrokken...

En we zijn vertrokken...

Ondertussen zijn we al enkele weken ver in het voorjaar. De kaarten zijn op tafel gelegd en het is al duidelijk wie de goede conditie te pakken heeft en met vertrouwen verder kan, en wie nog wat werk voor de boeg heeft om in de volgende wedstrijden een mooi resultaat neer te zetten.
 
Maar wat voor mij nog zo bijzonder is aan het voorjaar is het gevoel van thuiskomen, opnieuw Europa rondtrekken met het vrouwenpeloton. Je zou het kunnen vergelijken met verschillende gezinnen, in ons geval ploegen, die samen een grote familie vormen. Als je zoals mij al enkele jaren meedraait, ken je zo goed als iedereen en is het altijd een fijn weerzien. De avond voordien op hotel kom je bekende gezichten tegen en heb je een gezellige babbel met elkaar.

Maar op de wedstrijddag zelf is het dan weer ieder voor zich, elk team met een eigen tactiek, hopend dat ze de wedstrijd kleur kunnen geven, en nog liever kunnen winnen. En geloof me, zodra we een rugnummer opgespeld hebben en het startschot gegeven is, gaat het er hard aan toe en is dat hele familiegevoel weer even verdwenen. Vooral tijdens die voorjaarskoersen is het altijd een gedoe om de goeie positie te pakken te krijgen op het juiste moment. Na de wedstrijd keert het familiegevoel opnieuw terug en trekken we weer verder naar een ander land voor een nieuwe koers, een nieuwe kans.
 
Dat familiegevoel vind ik ook terug bij mijn huidige team, Lensworld-Zannata-Etixx. Vorig jaar ben ik hier na mijn gezondheidsproblemen terechtgekomen. Ik belandde in een hechte groep en voelde me meteen thuis. Dat gevoel en ook de professionele manier van werken maakten de keuze om bij dit team te blijven heel makkelijk. Dankzij een extra inspanning van de sponsoren kon de ploeg opnieuw een stap voorwaarts zetten, zowel op sportief als materieel vlak. En die vooruitgang is toch iets waar we in het vrouwenwielrennen op hopen. Een professionalisering van het vrouwenwielrennen… En ik hoop dat we samen met die professionalisering ook nog dat familiegevoel kunnen behouden… Want dat gevoel van thuiskomen na de winterperiode is oh zo mooi.  

Maaike Polspoel

Indrukwekkende uitzichten in Strade Bianche

Indrukwekkende uitzichten in Strade Bianche

Daar is het voorjaar!

Daar is het voorjaar!