Inge van der Heijden bovenaan Nederlands podium in WK beloften

Inge van der Heijden bovenaan Nederlands podium in WK beloften

Niet onverwacht stonden na afloop van het WK voor beloften in Bogense net als eerder dit seizoen in het EK drie Nederlandse jongedames op het podium. Met Inge van der Heijden op één, Fleur Nagengast op twee en topfavoriete Ceylin del Carmen Alvarado slechts op drie was het wel niet meteen in de meest gepronostikeerde volgorde.

Zoals verwacht probeerden de Nederlandse dames de wedstrijd meteen in handen te nemen, maar aanvankelijk bleef toch een omvangrijke groep samen met daarbij ook Marthe Truyen. Toen Alvarado een eerste keer serieus doortrok, ging het voor de beste Belgische wel iets te snel. Zij zou uiteindelijk als veertiende finishen.

Halverwege bleef vooraan nog een kopgroep van zeven over met Alvarado, Van der Heijden en de zestienjarige Puck Pieterse namens Nederland, de Française Marion Norbert Riberolle, de Britse Anna Kay, de Zwitserse Nicole Koller en de verrassende Italiaanse Silvia Persico. Het verschil maken bleek niet evident en toen het op amper twee ronden van de finish helemaal stilviel, sloten ook Nagengast en de Amerikaanse dames Clara Honsinger en Katie Clouse opnieuw aan om er een kopgroep van tien van te maken.

Met die situatie werd even later ook de slotronde aangevat. Daarin namen de dames in het oranje dan toch de bovenhand. Alvarado leek haar rol van topfavoriete te kunnen verzilveren toen ze enkele meters voorsprong nam, maar Van der Heijden toonde zich weerbaar en dichtte het kloofje om Alvarado vervolgens ook ter plaatse te laten. Die zag vervolgens ook Nagengast nog voorbijrijden en moest zelfs genoegen nemen met brons.

“Wat een spannende ontknoping”, stelde Inge van der Heijden. “Alles bleef zo dicht bij elkaar tot de slotronde. Als er al kleine verschillen werden gemaakt, verdwenen die telkens weer op de weg richting finish waar de hevige wind in het nadeel zat. Ik wist dat het belangrijk zou zijn om in de slotronde als eerste de schuine kant te nemen. Toch moest ik Alvarado in de slotfase even enkele meters laten gaan, maar ik was gelukkig sterk genoeg om terug te vechten.”

Foto Sportfoto.be

Top 10: 1. Inge van der Heijden (Ned) 42:09; 2. Fleur Nagengast (Ned) 0:03; 3. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:08; 4. Silvia Persico (Ita) 0:09; 5. Anna Kay (GBr); 6. Puck Pieterse (Ned); 7. Katie Clouse (USA) 0:17; 8. Nicole Koller (Zwi); 9. Marion Norbert Riberolle (Fra) 0:21; 10. Clara Honsinger (USA) 0:22;… 14. Marthe Truyen 0:38; 18. Axelle Bellaert 1:25; 24. Jinse Peeters 2:08.

Zeges voor D'hoore-Kopecky en Degrendele in internationale meeting Gent

Zeges voor D'hoore-Kopecky en Degrendele in internationale meeting Gent

Cant rekent af met Nederlandse armada en pakt derde opeenvolgende wereldtitel

Cant rekent af met Nederlandse armada en pakt derde opeenvolgende wereldtitel