Cant rekent af met Nederlandse armada en pakt derde opeenvolgende wereldtitel

Cant rekent af met Nederlandse armada en pakt derde opeenvolgende wereldtitel

Een topdag en een wedstrijd zonder één enkele fout hebben Sanne Cant in het Deense Bogense een derde opeenvolgende wereldtitel opgeleverd. In een beklijvende finale rekende ze af met vier Nederlandse dames, waarvan Lucinda Brand en Marianne Vos uiteindelijk de resterende twee medailles veroverden.

Stilletjes werd wel gehoopt op die derde regenboogtrui, maar helemaal verwacht was het toch niet gezien de sterkte van de Nederlandse dames dit seizoen. Zelf was Cant niet aan haar sterkste winter bezig, al waren er wel uitschieters zoals in Zonhoven die bewezen dat ze nog altijd haar plaats heeft tussen de wereldtop. In Bogense leverde ze een gelijkaardige topprestatie en daarmee zette ze de Nederlandse armada serieus onder druk. Het was er voor oranje te veel aan om de foutloos rondrijdende Cant van haar derde wereldtitel te houden.

“Tegen vier Nederlandse dames moest ik vooral heel slim zijn”, zei Cant. “Het was een snel parcours en er stond veel wind, waardoor je kon verwachten dat de verschillen klein zouden blijven. Ik probeerde ervoor te zorgen om constant in eerste of tweede positie te blijven en vervolgens mijn ding te doen in de voor mij geknipte technische passages. Toch twijfelde ik even toen ik al in de voorlaatste ronde hoorde dat ik een handvol seconden voorsprong had genomen. Moest ik even inhouden of dan al vol doorgaan? Mede dankzij de aanmoedigingen van de ploegleiding koos ik er uiteindelijk voor om door te gaan en dat is een uitstekende keuze gebleken.”

“Mijn eerste wereldtitel kwam er vrij onverwacht, na de tweede was ik heel blij, deze derde slaat alles, zeker gezien het feit dat ik tegen vier sterke tegenstanders uit hetzelfde land moest opboksen. Zoals ik vooraf had voorspeld, reden ze niet echt als een blok. Dat hielp zeker, maar ik voelde me vooral zelf heel goed. Mijn recentste stage werkte ik af om hier helemaal op de top van mijn kunnen te zijn en dat is gelukt. Ik startte met het idee dat het zo goed als onmogelijk was dat er iemand met een nog betere conditie aan de start kon staan.”

Hele tijd attent vooraan

Terwijl Brand, voor velen de topfavoriete, een mindere start had en ook al snel een schuiver maakte, opende Denise Betsema de debatten in de openingsronde. Eerst sloot Annemarie Worst aan, Cant en Vos maakten er even later een viertal van. Jolanda Neff, vrij ver achteraan gestart, was ondertussen al opgerukt tot bij de eerste achtervolgende groep met verder Ellen Van Loy, Brand, Kaitlin Keough en Nikki Brammeier.

Het was voor de Zwitserse maar een tussenstation, want in de tweede ronde overbrugde ze in haar eentje de kloof naar de kopgroep. Brand deed er vooral door enkele technische foutjes langer over, maar bracht het aantal oranjehemden in de kopgroep toch op vier. Terwijl een val Neff de aansluiting kostte, bleef Cant attent vooraan zitten tussen haar vier Nederlandse concurrenten. Ze was in de vijfde van zeven ronden ook de enige die een versnelling van Brand kon beantwoorden, al kwamen Betsema en Worst in de laatste rechte lijn toch weer aansluiten.

Toen Brand in de materiaalpost te laat uit haar pedaal klikte en daardoor ten val kwam, moest ze andermaal in de achtervolging. Cant nam ondertussen een handvol seconden voorsprong op gezamenlijk oranje, waar zowaar de ook weer teruggekeerde Vos de leiding nam. Zij en Brand gingen de slotronde in met zes seconden achterstand op Cant. Brand leek op de haar wat beter liggende stroken een beetje dichterbij te sluipen, op de schuine kant was Cant dan weer in het voordeel en dat leverde haar enkele geruststellende extra meters en seconden op.

Foto Sportfoto.be

Top 10: 1. Sanne Cant 47:53; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:09; 3. Marianne Vos (Ned) 0:15; 4. Denise Betsema (Ned) 0:25; 5. Annemarie Worst (Ned) 0:34; 6. Jolanda Neff (Zwi) 1:16; 7. Kaitlin Keough (USA) 1:21; 8. Nikki Brammeier (GBr) 1:37; 9. Sophie de Boer (Ned) 1:59; 10. Ellen Van Loy 2:05; 11. Laura Verdonschot;… 14. Loes Sels 2:27.

Inge van der Heijden bovenaan Nederlands podium in WK beloften

Inge van der Heijden bovenaan Nederlands podium in WK beloften

Lucinda Brand wint in Hoogerheide de laatste repetitie voor het WK