Betsema de beste in Middelkerke, Cant eindwinnares Superprestige

Denise Betsema was in Middelkerke duidelijk de beste in de slotmanche van de Superprestige Ladies Trophy. Sanne Cant had aan een vierde plaats genoeg voor een vierde opeenvolgende eindzege. De wereldkampioene is zo nog altijd de enige naam op de erelijst van dit nog jonge regelmatigheidscriterium.

Eén concurrente had Cant voor de start nog wat de eindzege betreft. Europees kampioene Annemarie Worst volgde op twee punten, had ook twee dagzeges minder achter haar naam en moest dus drie plaatsen voor de wereldkampioene finishen. Dat zat er echter nooit in, want halverwege de openingsronde nam Cant al zelf het initiatief om de concurrentie onder druk te zetten. Enkele haperingen kostten Worst ruim twintig seconden en vooral ook meerdere plaatsen.

Cant had ondertussen enkel nog Betsema en Alvarado in haar spoor. Dat ze dat Nederlandse duo in de tweede ronde moest laten rijden, was gezien het steeds verder wegzakken van Worst absoluut geen probleem. Toen Betsema even later ook Alvarado ter plaatse liet, lag de wedstrijd verrassend vroeg in een beslissende plooi. Heel even leek Cant nog tot bij Alvarado te kunnen rijden, maar vervolgens werd ook die kloof weer groter. De wereldkampioene zag in de slotronde zelfs nog Sels terugkeren en die mocht uiteindelijk als derde mee op het podium.

“Derde of vierde maakte niet echt nog een verschil uit en Loes verdiende het na haar sterke seizoen om ook in de Superprestige eens op het podium te staan”, stelde Cant. “Ik voelde al snel dat ik vandaag niet de benen had om ook nog eens voor dagwinst te gaan. Technisch zat het nog wel goed, maar de kracht ontbrak. Ik had wel snel door dat Annemarie het nog moeilijker had en dat de eindzege dus niet echt in gevaar zou komen. Het is een leuk gegeven dat ik na vier jaar Superprestige nog steeds de enige ben die dit regelmatigheidscriterium al heeft gewonnen. Toch een bewijs dat ik weer een heel seizoen op een hoog niveau heb gepresteerd.”

“Dit is mijn twaalfde zege, maar het is vooral mooi dat het nu ook in de Superprestige is gelukt om een overwinning te boeken. Dat was voor het seizoen toch wel een doel, maar voor vandaag was het nog niet gelukt”, zei Betsema. “In de kerstperiode was ik net wat minder, maar de voorbije weken voelde ik toch wel dat er weer meer kracht in de benen kwam. Ik probeer dit niveau nog even aan te houden en ook in de resterende crossen minstens enkele podiumplaatsen te veroveren.”

Top 10: 1. Denise Betsema (Ned) 45:13; 2. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:45; 3. Loes Sels 1:09; 4. Sanne Cant 1:16; 5. Laura Verdonschot 1:51; 6. Eva Lechner (Ita) 2:04; 7. Yara Kastelijn (Ned) 2:49; 8. Annemarie Worst (Ned) 3:06; 9. Inge van der Heijden (Ned) 3:28; 10. Joyce Vanderbeken 3:38.

Top 10 eindstand Superprestige: 1. Sanne Cant 102 punten; 2. Annemarie Worst (Ned) 96; 3. Denise Betsema (Ned) 83; 4. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 79; 5. Alice Maria Arzuffi (Ita) 73; 6. Eva Lechner (Ita) 60; 7. Nikki Brammeier (GBr) 50; 8. Loes Sels 47; 9. Maud Kaptheijns (Ned) 43; 10. Ellen Van Loy 37.

Denise Betsema wint ook in Hulst

Tien vragen aan... Bryony van Velzen

Tien vragen aan... Bryony van Velzen