Ceylin del Carmen Alvarado domineert in Brussel

Ceylin del Carmen Alvarado domineert in Brussel

Ceylin del Carmen Alvarado heeft met de nieuwe Brussels Universities Cyclocross haar eerste grote zege van het seizoen bij de elite geboekt. De jonge Nederlandse, Europees kampioene bij de beloften, toonde zich oppermachtig en zette iedereen op grote achterstand. Loes Sels werd tweede en nadert in de stand van de Sack Zelfbouw Ladies Trophy tot op 1:22 van Sanne Cant, die slechts zevende werd.

De eerste zes manches van deze trofee leverden zes verschillende winnaressen op, maar daarvan stond enkel Cant aan de start op de universiteitscampus. Kim Van de Steene, Annemarie Worst, Denise Betsema, Lucinda Brand en Jolanda Neff bleven om uiteenlopende redenen afwezig.

Alvarado trok op het positief onthaalde parcours met veel schuine kanten en niveauverschillen meteen alle registers open en nam in de openingsronde een tiental seconden voorsprong op Cant, Sels, Ellen Van Loy, Laura Verdonschot en Katherine Compton. En de jonge Nederlandse ging stevig door op haar elan, want een rondje later keken Cant, Verdonschot en Sels als eerste achtervolgsters al tegen aan achterstand van een halve minuut aan.

Na een val plat op de buik viel Cant terug tot plaats zeven, op ruim een minuut van de leidster. Sels had ondertussen stevig plaats twee in handen, maar ook zij zag de kloof ten opzichte van Alvarado nog verder aangroeien. De Nederlandse kon in de slotmeters dan ook voluit genieten van haar triomf. Achter Sels reed Verdonschot naar de derde plaats.

“Op een podiumplaats had ik een beetje gehoopt, maar de zege had ik totaal niet verwacht”, zei Alvarado, die net voor Nieuwjaar haar contract bij Corendon-Circus verlengd zag. “Al in de eerste ronde sloeg ik een kloofje en daarna kon ik een goed tempo aanhouden wat me toeliet om steeds wat verder weg te rijden van de concurrentie. Ik moest op dit lastige parcours wel van de eerste tot de laatste minuut de focus behouden en maakte ook wel enkele foutjes, maar mijn voorsprong was groot genoeg. Deze prestatie is toch wel een bewijs dat ik stilaan bij de top hoor.”

“Jammer dat ik in Baal zoveel tijd heb verloren”, zei Sels. “Anders had het nog spannend kunnen worden voor de eindzege. In de slotmanche in Lille is het niet evident om van Sanne weg te rijden en al zeker niet om meer dan een minuut goed te maken. Laat me eerst maar proberen om sterk te presteren in het BK volgende week. Daar start ik zeker niet met de tweede plaats als doel. Ik voel me heel goed en dan moet je op de titel durven mikken, al blijft Sanne ook in Kruibeke de favoriete.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10: 1. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 50:15; 2. Loes Sels 0:43; 3. Laura Verdonschot 0:59; 4. Katherine Compton (USA) 1:12; 5. Nikki Brammeier (GBr) 1:20; 6. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1:50; 7. Sanne Cant 2:00; 8. Maud Kaptheijns (Ned) 2:01; 9. Ellen Van Loy 2:08; 10. Kaitlin Keough (USA) 2:22.

De Sprinters Malderen met Nederlandse versterkingen het nieuwe seizoen in

De Sprinters Malderen met Nederlandse versterkingen het nieuwe seizoen in

Jolanda Neff wint in Baal de eerste cross van het jaar