Lucinda Brand wint in Hoogerheide de laatste repetitie voor het WK

Lucinda Brand trekt volgende week met winst in de laatste Wereldbeker van het seizoen richting wereldkampioenschap in het Deense Bogense. In Hoogerheide zette ze de wedstrijd in de tweede koershelft helemaal naar haar hand, de Nederlandse kampioene won voor Katherine Compton en Marianne Vos. Sanne Cant viel net naast het podium.

Voor de eindzege in de Wereldbeker was de wedstrijd niet meer van belang – Vos had die al met zekerheid binnen – maar om met vertrouwen richting WK te kunnen trekken, was een goede prestatie uiteraard wel interessant. Vos nam meteen de hellende aanloopstrook voor haar rekening, samen met Denise Betsema en Cant kon ze in de modder ook snel enkele seconden voorsprong nemen op de eerste achtervolgsters.

Vooral Brand en Nikki Brammeier hielden het verschil beperkt en slaagden er even later in om vooraan aan te sluiten, Betsema maakte de omgekeerde beweging en moest de leidsters laten gaan. Half koers vond ook Compton aansluiting bij de kopgroep, Kaitlin Keough maakte er met Betsema in het wiel zelfs een zevental van. Voor heel even dan toch, want toen Brand vervolgens het heft in handen nam, scheurde het opnieuw. Cant deed een verwoede poging om mee te gaan in het spoor van de Nederlandse kampioene, maar ze bleef een tijdje hangen op nauwelijks vijf meter waarna de kloof toch groter werd. Cant kreeg Compton bij zich, maar toen was Brand al vijftien seconden weg.

De slotronde zorgde niet meer voor een grote ommekeer, zodat Brand solo naar de winst kon rijden. Met Cant ging het iets minder goed. Niet alleen moest ze Compton laten gaan, ze zag ook nog Vos voorbijrijden en moest zich reppen om Brammeier achter zich te houden. “Het parcours werd steeds slechter en zo werd het een cross puur op de kracht”, stelde Cant. “Eén moment over je toeren gaan moest je bekopen. Zo had ik een wat minder einde van de voorlaatste en begin van de laatste ronde. Na de zware trainingen van afgelopen week was de frisheid er niet helemaal, maar al bij al was het gevoel redelijk goed. Voor mij telt vooral volgende week en door uiteindelijk toch tweede te worden in de Wereldbeker is ook mijn doel voor vandaag gerealiseerd.”

“Uiteraard is dit uitstekend voor het vertrouwen naar het WK toe”, zei Brand. “Dit was een omloop waarop ik mijn kracht kwijt kon. De eerste halve ronde zat ik wat gevangen in het pak, toen ik me vervolgens kon losmaken en mijn eigen lijnen kon kiezen, begon het beter te vlotten. Ik ben vooral blij dat ik na een week stage in Spanje meteen in het goede ritme kwam.”

Top 10: 1. Lucinda Brand (Ned) 43:18; 2. Katherine Compton (USA) 0:09; 3. Marianne Vos (Ned) 0:26; 4. Sanne Cant 0:28; 5. Nikki Brammeier (GBr) 0:30; 6. Kaitlin Keough (USA) 0:33; 7. Denise Betsema (Ned) 0:40; 8. Loes Sels 0:57; 9. Sophie de Boer (Ned) 1:10; 10. Christine Majerus (Lux) 1:13.

Top 10 eindstand Wereldbeker: 1. Marianne Vos (Ned) 559 punten; 2. Sanne Cant 418; 3. Annemarie Worst (Ned) 400; 4. Kaitlin Keough (USA) 384; 5. Denise Betsema (Ned) 378; 6. Loes Sels 367; 7. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 357; 8. Katherine Compton (USA) 349; 9. Eva Lechner (Ita) 348; 10. Ellen Van Loy 347.

Cant rekent af met Nederlandse armada en pakt derde opeenvolgende wereldtitel

Cant rekent af met Nederlandse armada en pakt derde opeenvolgende wereldtitel

Marianne Vos zeker van eindwinst in Wereldbeker na zege in Pont-Château