Marianne Vos zeker van eindwinst in Wereldbeker na zege in Pont-Château

Met enkel nog de slotmanche in Hoogerheide te gaan is Marianne Vos al zeker van eindwinst in de Wereldbeker. In Pont-Château won ze voor haar landgenotes Denise Betsema en Maud Kaptheijns.

Sanne Cant zet vanaf nu alles op een mogelijke derde opeenvolgende wereldtitel. Met een wellicht onoverbrugbare achterstand van 56 punten op Vos besliste ze dan ook om te passen voor deze Franse manche van de Wereldbeker. Vos probeerde meteen een hoog tempo op te leggen, maar op het einde van de openingsronde ging de snelheid eruit en vormde zich een kopgroep van dertien rensters.

Loes Sels was de eerste die als gevolg van een dubbele lekke band verdween uit de voorwacht, voor de rest kwam er aanvankelijk niet veel afscheiding. Pas nadat Yara Kastelijn half koers spectaculair over de kop was gegaan, konden Vos, Kaptheijns en Betsema een handvol seconden voorsprong nemen op in eerste instantie Alice Maria Arzuffi, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Ellen Van Loy en Katherine Compton.

Het verschil werd op het snelle parcours seconde na seconde groter, bij de achtervolgsters scheidden Alvarado en Worst zich af om er virtueel een volledig Nederlandse top vijf van te maken. Vooraan loste Kaptheijns de rol in de voorlaatste ronde, op enkele honderden meters van de finish rekende Vos ook af met Betsema. Een probleem in de slotronde kostte Worst nog enkele plaatsen, waardoor Van Loy achter Alvarado vijfde kon worden.

“Ik wilde in de eerste plaats een goede prestatie neerzetten en ben blij dat dit gelukt is, dat ik daarnaast nu al zeker ben van een eerste eindzege in de Wereldbeker is mooi meegenomen”, zei Vos. “In de slotronde liet ik het initiatief aan Betsema, wetende dat de twee kort op elkaar volgende stroken bergop en vervolgens de balkjes cruciaal zouden zijn. Daar deed ik mijn gooi naar de winst, maar ik ben wel diep gegaan. Ook het einde van de ronde was nog lastig, dus moest ik voldoende voorsprong hebben.”

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned) 46:53; 2. Denise Betsema (Ned) 0:08; 3. Maud Kaptheijns (Ned) 0:36; 4. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 0:57; 5. Ellen Van Loy 1:06; 6. Alice Maria Arzuffi (Ita) 1:07; 7. Annemarie Worst (Ned) 1:22; 8. Fleur Nagengast (Ned); 9. Inge van der Heijden (Ned) 1:23; 10. Katherine Compton (USA) 1:24.

Lucinda Brand wint in Hoogerheide de laatste repetitie voor het WK

Tien vragen aan... Annelies Dom

Tien vragen aan... Annelies Dom