Tiende Belgische titel op rij voor Sanne Cant

Tiende Belgische titel op rij voor Sanne Cant

Roland Liboton deed het ooit bij de mannen, nu mag ook Sanne Cant pronken met tien opeenvolgende nationale titels. In Kruibeke nam ze het heft vrijwel meteen in handen en na een lange solotocht verwees ze Loes Sels en Laura Verdonschot na ruim 52 minuten wedstrijd naar de resterende podiumplaatsen.

Nadat belofte Marthe Truyen de kopstart had genomen voor Ellen Van Loy nam Cant al snel het commando over. Haar nichtje Sels was de enige die aanvankelijk echt in het wiel van de wereldkampioene kon blijven, maar een eerste val en nog enkele andere kleine foutjes deden haar vervolgens toch een tiental seconden verliezen. Laura Verdonschot en Van Loy volgden toen al op meer dan een halve minuut.

Hoewel ook Cant niet helemaal foutloos bleef, bleek ze zich op het aartsmoeilijke parcours toch net iets beter in haar sas te voelen dan Sels en dat resulteerde in een stilaan oplopende voorsprong. Bij het ingaan van de slotronde bedroeg het verschil een halve minuut. Dat liet Cant toe om iets meer zekerheid in te bouwen. Zo kwam Sels nog iets dichterbij, zonder ooit echt bedreigend te worden. Verdonschot had ondertussen ruim afstand genomen van Van Loy en werd derde.

Podium elite.jpg

“Een leuke cross op een heel zwaar parcours waarop je steeds meer begon te schuiven”, was de eerste conclusie van Cant. “Het aantal fouten beperken was de sleutel vandaag. Ik had naar de wedstrijd van de junioren gekeken en had gemerkt dat er op één specifieke schuine kant wel heel veel fouten werden gemaakt. Het leek me beter om op die strook iets minder kracht op de pedalen te zetten, maar zelfs dat was geen garantie om er foutloos te blijven. Toen ik de slotronde kon aanvatten met een ruime voorsprong op Loes, kon ik iets meer zekerheid inbouwen. Dan kies je al eens iets sneller voor lopen om geen schuiver meer te maken en te vermijden dat je een derailleurprobleem krijgt.”

“Het was vaak acrobatie op de fiets”, zei Sels. “Jammer genoeg maakte ik al in de eerste ronde een foutje wat me de aansluiting kostte. Het verschil bleef aanvankelijk wel beperkt, maar op die ene schuine kant in dalende lijn lukte het mij in de wedstrijd geen enkele keer om foutloos te blijven. Tijdens de verkenning liep het daar nochtans wel goed.”

Ook titels voor Axelle Bellaert, Julie De Wilde en Sterre Vervloet

In dezelfde wedstrijd streden ook de beloften en de junioren voor hun nationale titel. Bij de beloften konden Jinse Peeters en Marthe Truyen in eerste instantie een beetje afstand nemen van Axelle Bellaert. Die vocht echter terug en nog voor half koers pakte ze op haar beurt enkele seconden voorsprong op haar concurrenten. Dat verschil werd vervolgens alleen maar groter en zo won Bellaert voor Truyen en Peeters.

Podium beloften.jpg

Bij de junioren draaide het uit op een tweestrijd tussen Julie De Wilde en Tessa Zwaenepoel, ploeggenotes bij het Doltcini-NM Transport Development team. Zwaenepoel was gestart als een van de favorieten, maar het was uiteindelijk De Wilde die verrassend naar de titel reed. Achter Zwaenepoel eiste Kiona Crabbé de derde podiumplaats op.

Podium junioren.jpg

Met start op het middaguur hadden eerder ook de nieuwelingen al hun BK afgewerkt. Spanning was er nauwelijks want na amper één ronde had Sterre Vervloet al een voorsprong van een halve minuut op haar eerste achtervolgsters. Op het door de modder heel zware parcours moest ze die snelle start in de eindfase weliswaar voor een stuk bekopen, maar desondanks werd ze niet echt meer bedreigd. Kiona Dhont veroverde het zilver, Chloë Van den Eede was goed voor brons.

Podium nieuwelingen.jpg

Foto’s Sportfoto.be

Top 10 elite/beloften: 1. Sanne Cant 52:10; 2. Loes Sels 0:17; 3. Laura Versonschot 1:57; 4. Ellen Van Loy 3:43; 5. Joyce Vanderbeken 4:20; 6. Karen Verhestraeten 4:25; 7. Axelle Bellaert (eerste belofte) 5:07; 8. Marthe Truyen (tweede belofte) 5:48; 9. Jinse Peeters (derde belofte) 6:12; 10. Kim Van de Putte 7:45.

Uitslag junioren: 1. Julie De Wilde 45:50; 2. Tessa Zwaenepoel 0:36; 3. Kiona Crabbé 0:56; 4. Julie Brouwers 3:41; 5. Lina Bierinckx 10:01; 6. Nieke Coppens 1 ronde.

Top 10 nieuwelingen: 1. Sterre Vervloet 46:40; 2. Kiona Dhont 0:35; 3. Chloë Van den Eede 1:25; 4. Febe De Smedt 1:45; 5. Hanne Gevers 2:29; 6. Lies’l Schevenels 3:32; 7. Lotte Baele 3:57; 8. Mirthe Van den Brande 4:05; 9. Juline Delcommune 5:02; 10. Julie Roelandts.

Tien vragen aan... Annelies Dom

Tien vragen aan... Annelies Dom

De Sprinters Malderen met Nederlandse versterkingen het nieuwe seizoen in

De Sprinters Malderen met Nederlandse versterkingen het nieuwe seizoen in