Jolanda Neff wint in Baal de eerste cross van het jaar

Jolanda Neff is de eerste winnares van 2019. In Baal rekende ze in de slotronde af met de eveneens naar haar beste vorm groeiende Sanne Cant. De wereldkampioene deed daarmee wel een uitstekende zaak richting zesde eindzege in wat nu de Sack Zelfbouw Ladies Trophy wordt genoemd. Ze heeft nu al 2:34 voorsprong op Loes Sels.

Neff nam met een stevige sprint resoluut de kopstart en scheidde zich in het gezelschap van Cant, Eva Lechner, Nikki Brammeier en Ellen Van Loy snel af van de start. Toen Sels en Kaitlin Keough tegen het einde van de openingsronde aansluiting vonden, was Cant al alleen weggereden. De wereldkampioene kwam door met een voorsprong van acht seconden.

De achtervolgende groep werd nog uitgebreid met Katherine Compton, Sophie de Boer en Laura Verdonschot, maar ondertussen groeide de voorsprong van Cant verder aan. Het sein voor Neff om alleen in de achtervolging te gaan. Met succes, want de Zwitserse sloot aan en zette Cant in de nieuwe afdaling op het parcours zelfs serieus onder druk. Cant gaf echter geen krimp en ze gingen uiteindelijk samen de slotronde in, toen al met driekwart minuut voorsprong op Brammeier en nog enkele seconden meer op Sels, Keough en Verdonschot.

Neff nam opnieuw de leiding op de haar best liggende strook en een val van Cant leverde haar tien seconden voorsprong op. De wereldkampioene ging nog wel verbeten in de achtervolging, maar opnieuw naderen lukte niet meer. “Een domme fout kost me misschien wel de overwinning”, zei Cant. “Ik had het gevoel dat Jolanda stilaan op de limiet zat, terwijl ik nog wel iets extra in de benen had. Na mijn val was ook mijn schoen kapot en daardoor werd het helemaal onmogelijk om nog terug te keren.”

“Dit was een perfecte wedstrijd van start tot finish voor mij”, stelde Neff. “Ik stond op de tweede rij en een sterke start leverde me meteen de leiding op, een heel verschil met de voorgaande wedstrijden. Daarna heb ik de hele wedstrijd genoten op deze heel plezante omloop. Denken aan mogelijke winst deed ik eigenlijk niet, ik was gewoon al heel blij dat ik helemaal vooraan zat in het gezelschap van de wereldkampioene.”

Top 10: 1. Jolanda Neff (Zwi) 46:45; 2. Sanne Cant 0:27; 3. Nikki Brammeier (GBr) 1:06; 4. Loes Sels 1:14; 5. Eva Lechner (Ita) 1:24; 6. Katherine Compton (USA) 1:25; 7. Kaitlin Keough (USA); 8. Laura Verdonschot 2:02; 9. Sophie de Boer (Ned) 2:39; 10. Jennifer Jackson (Can) 2:40.

Ceylin del Carmen Alvarado domineert in Brussel

Ceylin del Carmen Alvarado domineert in Brussel

Sanne Cant wint na boeiend kijkstuk in Diegem