Kate Courtney verrast met wereldtitel, Githa Michiels wordt elfde

Kate Courtney verrast met wereldtitel, Githa Michiels wordt elfde

Kate Courtney is de verrassende opvolgster van Jolanda Neff als wereldkampioene mountainbike. In Lenzerheide ging de 22-jarige Amerikaanse in de slotronde voorbij de Deense Annika Langvad. De Canadese Emily Batty veroverde het brons, Githa Michiels belandde na een lange inhaalrace net buiten de top tien.

Langvad ontwikkelde van bij de start een verschroeiend tempo en reed al snel veertig seconden weg van in eerste instantie Courtney en Batty. Titelverdedigster Neff nestelde zich in vierde positie, maar zou nooit in aanmerking komen voor de medailles. Een demonstratie van Langvad leek eraan te komen, maar na een val speelde ze de helft van haar voorsprong kwijt.

Niet dat het haar echt uit haar ritme bracht, want de Deense ging onverstoord verder. Ze reed opnieuw verder weg van Batty, maar Courtney bleek een heel taaie tegenstander. De Amerikaanse, met twee zesde en twee zevende plaatsen in de Wereldbeker niet meer dan een outsider voor de start, kwam seconde na seconde dichterbij en kort voor het aanvatten van de slotronde sloot ze ook effectief aan.

Langvad had echter nog wat overgehouden en op een zware klimmende strook zette ze Courtney onder druk. De jonge Amerikaanse, vorig jaar nog goed voor zilver bij de U23 en nu voor het eerst bij de elite, kraakte en moest opnieuw een handvol seconden prijsgeven. Breken deed Courtney echter niet en toen Langvad een kleine fout maakte, reed ze zowaar naar de koppositie. De Deense wereldkampioene van 2016 slaagde er niet meer in om terug te vechten en zag de Amerikaanse steeds verder wegrijden richting wereldtitel.

Githa Michiels hoopte na haar beste seizoen ooit op een kleine stunt, maar die ambitie moest al in de eerste ronde worden opgeborgen. De nummer drie van het EK kreeg immers af te rekenen met een lekke band en zakte weg tot rond de dertigste plaats. Daarna bewees Michiels dat ze nog steeds over een uitstekende conditie beschikt, maar haar knappe inhaalrace werd net niet beloond met een plaats in de top tien.

Foto (archief) Filip François

Top 11: 1. Kate Courtney (USA) 1u34:55; 2. Annika Langvad (Den) 0:47; 3. Emily Batty (Can) 1:58; 4. Jolanda Neff (Zwi) 2:13; 5. Maja Wloszczowska (Pol) 3:15; 6. Haley Smith (Can) 3:39; 7. Anne Tauber (Ned) 4:08; 8. Elisabeth Brandau (Dui) 4:20; 9. Gunn-Rita Dahle (Nor) 4:29; 10. Irina Kalentyeva (Rus) 4:47; 11. Githa Michiels 4:52.

 

Lotte Rotman wint groepssprint in Kallo

Lotte Rotman wint groepssprint in Kallo

Liane Lippert triomfeert op de Muur en pakt eindwinst Lotto Belgium Tour

Liane Lippert triomfeert op de Muur en pakt eindwinst Lotto Belgium Tour