Liane Lippert triomfeert op de Muur en pakt eindwinst Lotto Belgium Tour

Liane Lippert triomfeert op de Muur en pakt eindwinst Lotto Belgium Tour

Lotte Kopecky is er niet in geslaagd om voor de eerste keer in haar carrière een rittenkoers te winnen. De kopvrouw van Lotto Soudal Ladies diende op de Muur in Geraardsbergen het hoofd te buigen voor Liane Lippert. De Duitse kampioene won de slotrit en het eindklassement.

De finalerit van deze vierdaagse telde twaalf hellingen, met drie beklimmingen van de Muur, maar aanvankelijk viel er niet veel animo te beleven. Dat werd goedgemaakt met een leuke finale. Bij de voorlaatste bekliming van de Muur, op minder dan dertig kilometer van de finish, versnelde Liane Lippert. Aude Biannic reageerde gevat en de twee zagen hun voorsprong snel oplopen.

Er vormde zich snel een achtervolgend vijftal met Anouska Koster, Emilia Fahlin, Alison Jackson, Malgorzara Jasinska en Lotte Kopecky. Deze achtervolgers kregen het gezelschap van een twintigtal gezellen, maar dat hielp niet om de kloof met de twee leiders dicht te fietsen. De voorsprong van het duo Lippert-Biannic groeide aan tot boven de halve minuut. In de slotklim naar de aankomst op de Vesten liet Lippert haar vluchtgezel in de steek en won met voorsprong. Lippert kroonde zich meteen ook tot eindlaureate en als toetje mocht ze ook nog de trui van beste jongere in ontvangst nemen.

Lippert bis.jpg

“Ik ben heel blij met deze dubbelslag. Ik hoop met deze overwinning mijn kandidatuur voor het wereldkampioenschap in Innsbruck kracht bij te zetten”, zei de gewezen Europese kampioene bij de junioren die de Lotto Belgium Tour reed onder de vlag van de Duitse ploeg maar in teamverband uitkomt voor Team Sunweb.

Lotte Kopecky eindigde vijfde in de slotrit, goed voor een derde plaats in het eindklassement. “Het zag er tot voor de start allemaal mooi uit. De ploeg heeft hard gewerkt om me naar de eindzege te loodsen, maar dat is niet gelukt. Toen Lippert en Biannic op de Muur demarreerden, kon ik net niet aanpikken. Dat heeft me de eindzege gekost”, stelde Kopecky, die na afloop wel werd gelauwerd als de eindwinnares op punten. Kelly Van den Steen won het bergklassement.

Foto's Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Liane Lippert (Dui) 115,8 km/3u00:09 (gem. 38,57 km/u); 2. Aude Biannic (Fra) 0:10; 3. Emilia Fahlin (Zwe) 0:37; 4. Alison Jackson (Can) 0:39; 5. Lotte Kopecky; 6. Anouska Koster (Ned); 7. Kaat Hannes 0:44; 8. Malgorzata Jasinska (Pol); 9. Sarah Rijkes (Oos) 0:48; 10. Pascale Jeuland (Fra) 0:51.

Top 10 eindstand: 1. Liane Lippert (Dui) 8u54:08; 2. Aude Biannic (Fra) 0:09; 3. Lotte Kopecky 0:33; 4. Emilia Fahlin (Zwe) 0:37; 5. Anouska Koster (Ned) 0:46; 6. Alison Jackson (Can) 0:47; 7. Riejanne Markus (Ned) 1:01; 8. Malgorzata Jasinska (Pol) 1:04; 9. Julie Leth (Den) 1:10; 10. Kaat Hannes 1:13.

 

Kate Courtney verrast met wereldtitel, Githa Michiels wordt elfde

Kate Courtney verrast met wereldtitel, Githa Michiels wordt elfde

Korevaar wint na late uitval, Kopecky als leidster naar slotrit Lotto Belgium Tour

Korevaar wint na late uitval, Kopecky als leidster naar slotrit Lotto Belgium Tour