Kaitlin Keough de beste in Iowa

Kaitlin Keough heeft in Iowa de tweede manche van de Wereldbeker naar haar hand gezet. In de tweede wedstrijdhelft was ze duidelijk de beste op het zware parcours. Marianne Vos werd derde en behoudt de leidersplaats in de Wereldbeker.

Het zo al zware parcours lag er door de regen nog wat gladder bij, wat al meteen resulteerde in enkele schuivers van onder meer Katerina Nash, Ellen Noble, Evie Richards en Sophie de Boer. Eva Lechner en Marianne Vos bleven wel overeind en sloegen een kloofje. In de lastige klim leek Lechner afstand te nemen van Vos, maar in de afdaling kwam de Nederlandse sterk terug om vervolgens zelf wat afstand te nemen. Lechner werd zelfs bijgehaald door Richards, De Boer en Kaitlin Keough, Sanne Cant en Katherine Compton volgden iets verderop.

De voorsprong van Vos was miniem en in de tweede ronde zag ze Keough terugkeren. De Amerikaanse zette Vos ook onder druk en toen die tegen de vlakte ging, nam Keough in één klap een tiental seconden voorsprong. Vos kon nog net aanpikken bij de passerende De Boer, maar ook samen slaagden ze er niet in om dichterbij te komen. Integendeel, Keough maakte geen fouten meer en reed probleemloos naar de zege.

De strijd om de tweede plaats werd gestreden door een trio nadat Richards was teruggekeerd in het spoor van Vos en De Boer. Vos leek de bovenhand te halen, maar een nieuwe val was er te veel aan. Het was de jonge Richards die zich in de slotfase de sterkste van het drietal toonde. Vos rekende af met De Boer voor plaats drie, Cant sprintte sneller dan Lechner en werd vijfde.

Top 10: 1. Kaitlin Keough (USA) 40:55; 2. Evie Richards (GBr) 0:31; 3. Marianne Vos (Ned) 0:37; 4. Sophie de Boer (Ned) 0:40; 5. Sanne Cant 0:53; 6. Eva Lechner (Ita); 7. Katerina Nash (Tsj) 1:18; 8. Caroline Mani (Fra) 1:38; 9. Maghalie Rochette (Can) 1:42; 10. Loes Sels 1:54.

Fenna Vanhoutte met lengten de snelste in Mazenzele

Fenna Vanhoutte met lengten de snelste in Mazenzele

Anna van der Breggen snelt met straffe solo naar de wereldtitel

Anna van der Breggen snelt met straffe solo naar de wereldtitel