Anna van der Breggen snelt met straffe solo naar de wereldtitel

Anna van der Breggen snelt met straffe solo naar de wereldtitel

Anna van der Breggen volgt haar ploeggenote Chantal Blaak op als wereldkampioene bij de vrouwen elite. De 28-jarige renster van Boels-Dolmans ontsnapte op veertig kilometer van de streep en werd op geen enkel ogenblik bedreigd. Eerder deze week pakte Van der Breggen in Innsbruck ook al zilver in de tijdrit.

De Poolse Aurela Nerlo tekende voor de eerste noemenswaardige vlucht van de namiddag. Ze kreeg snel het gezelschap van de Columbiaanse Ana Sanabria Sanchez. Het duo liet een maximale voorsprong optekenen van twee minuten. Voor Nerlo ging het nadien te snel. Sanabria Sanchez reed nog even in haar eentje aan de leiding, maar met de drie plaatselijke ronden in zicht werd ook de Colombiaanse ingelopen.

Het was Ellen van Dijk die nadien de aanvalstrom luidde. Ze kreeg de Italiaanse Tatiana Guderzo, de Deense Cecilie Uttrup Ludwig en de Finse Lotta Lepistö mee. Deze laatste moest snel de rol lossen en onder druk van de Australische ploeg viel op zestig kilometer van de streep alles te herdoen. Het peloton was intussen fel uitgedund, maar met Sofie De Vuyst, Githa Michiels, Kelly Van den Steen en Julie Van de Velde konden wel vier Belgische dames het hoofd boven water houden. Kaat Hannes en Valerie Demey staakten de strijd.

Op de klim in de eerste van drie ronden trok Coryn Rivera in de aanval. De Amerikaanse sprokkelde snel een twintigtal seconden bonus en kreeg het gezelschap van Elena Pirrone, Malgorzata Jasinska, Emilia Fahlin, Amanda Spratt en opnieuw Van Dijk. Laatstgenoemde moet lossen, maar de Nederlanders panikeerden niet. Eerst schudde Van Vleuten even aan de boom, maar wellicht mede als gevolg van een val eerder in de wedstrijd zonder succes. Anna van der Breggen had meer geluk. In geen tijd reed ze de kloof met de groep Spratt dicht. Ze voerde het tempo op en één voor één dienden haar metgezellen te lossen. Spratt was de laatste die Van der Breggen gezelschap kon houden, maar ook zij diende op veertig kilometer van de streep te plooien.

Wat volgde was een lange zegetocht van de Nederlandse. Spratt pakte het zilver, Guderzo mocht het brons om de hals hangen. “Ik wou er alles aan doen om hier in Innsbruck, op een parcours dat op mijn maat is gesneden, top te zijn”, zei de olympische kampioene die nu ook haar eerste wereldtitel op de weg mocht vieren. “Zo een kans krijg je niet ieder jaar. Ik liet er zelfs de Giro links voor liggen. Ik had echter niet verwacht om op deze manier te kunnen winnen. Het feit dat Spratt mee was in de aanval zorgde ervoor dat we al vroeg de wedstrijd in handen moesten nemen, want haar mag je niet te veel voorsprong geven. Eerst deed Lucinda Brand er alles aan om de kloof te verkleinen, na een eerste prik van Annemiek van Vleuten ging ik dan zelf.”

“Ik kon de kloof vrij snel overbruggen en reed vervolgens ook weg, daarna was het gezien de resterende afstand vooral zaak om te blijven eten en drinken en goed in te delen. Mijn voorsprong liep snel op, maar ik ben wel blijven rijden om een zo groot mogelijke buffer te hebben. Er kan immers altijd nog veel gebeuren, dat heb ik dit seizoen enkele keren zelf ervaren.”

De Belgische dames speelden zoals verwacht geen rol van betekenis. Sofie De Vuyst was de beste Belgische op de 28ste plaats, op meer dan acht minuten van Van der Breggen. “Het was een heel zware koers. Het tempo lag van bij de start vrij hoog. Elke passage op de klim voelde ik me wel beter worden. Die klim was voor mij te steil, maar ik kon er wel zo goed en zo kwaad het kon mijn eigen tempo ontwikkelen. Nu, om mee te kunnen met de top had ik superbenen nodig. En die superdag had ik vandaag niet”, zocht De Vuyst niet naar excuses.

Archieffoto Sportfoto.be

Top 10: 1. Anna van der Breggen (Ned) 155,6 km/4u11:04 (gem. 37,185 km/u); 2. Amanda Spratt (Aus) 3:42; 3. Tatiana Guderzo (Ita) 5:26; 4. Emilia Fahlin (Zwe) 6:13; 5. Malgorzata Jasinska (Pol); 6. Karol-Ann Canuel (Can) 6:17; 7. Annemiek van Vleuten (Ned) 7:05; 8. Amy Pieters (Ned); 9. Lucinda Brand (Ned) 7:17; 10. Ruth Winder (USA);… 28. Sofie De Vuyst 8:18; 40. Julie Van de Velde; 42. Kelly Van den Steen 9:00; 50. Githa Michiels 12:32.

Kaitlin Keough de beste in Iowa

Laura Stigger pakt wereldtitel voor eigen volk, Shari Bossuyt komt ten val

Laura Stigger pakt wereldtitel voor eigen volk, Shari Bossuyt komt ten val