Laura Stigger pakt wereldtitel voor eigen volk, Shari Bossuyt komt ten val

Laura Stigger pakt wereldtitel voor eigen volk, Shari Bossuyt komt ten val

De Oostenrijkse Laura Stigger speelde het klaar om in Innsbruck voor eigen volk de wereldtitel op de weg bij de junioren te veroveren. Ze haalde het in een sprint met vier voor de Française Marie le Net en de Canadese Simone Boilard. Shari Bossuyt speelde als enige Belgische deelneemster geen rol van betekenis. Ze kwam bovendien ten val.

Onthoud de naam van Laura Stigger. Ook in het mountainbiken is ze top. Eerder behaalde ze al de Europese én de wereldtitel crosscountry. Maar ook op de weg kan ze dus uit de voeten. Svetlana Pachshenko uit Kazachstan was de eerste aanvalster van de dag, maar meer dan een halve minuut voorsprong werd haar niet gegund. In schuifjes vormde zich op dertig kilometer van de streep een kopgroep van 25 rensters, zonder Shari Bossuyt.

Frankrijk, Rusland en Italië waren elk met vier rensters vertegenwoordigd in de kopgroep en maakten de koers dan ook hard, maar de wereldtitel pakten ze niet. Op de slotklim ging de Russische Aigul Gareeva aan, zonder succes. Nadien was het de beurt aan de Oekraïense Olha Kulynych. Ook dit feest ging niet door. Uiteindelijk bleek de prik van Iuliia Galimullina wel van nut. De Russische liep tien seconden uit, maar opnieuw werd de kopgroep herenigd. Tot Laura Stigger versnelde. De Italiaanse Barbara Malcotti en de Canadese Simone Boilard sloten aan. Enig getreuzel voorin zorgde ervoor dat de Française Marie le Net op vijf kilometer van de streep alsnog de kloof naar de drie leiders kon dichten. Dit kwartet spurtte voor de zege. Stigger haalde haar gram.

“Het voelt ongelofelijk aan om voor eigen volk wereldkampioene te kunnen worden. Vanmorgen geloofde ik niet dat ik zou kunnen winnen, want dit was pas mijn tweede wegwedstrijd”, vertelde de Oostenrijkse in een eerste reactie.

Shari Bossuyt eindigde op een ontgoochelende 43ste plaats, op meer dan vijf minuten van Stigger. “Ik zat in een achtervolgende groep toen ik werd gesandwicht. Mijn voorwiel haperde aan het achterwiel van mijn voorgangster en ik kwam ten val. Nadien brak er ook nog een spaak in mijn wiel waarna ik van fiets diende te wisselen. Jammer, want er zat wel iets meer in.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10: 1. Laura Stigger (Oos) 70,8 km/1u56:26 (gem. 36,484 km/u); 2. Marie le Net (Fra); 3. Simone Boilard (Can); 4. Barbara Malcotti (Ita); 5. Jade Wiel (Fra) 0:14; 6. Vittoria Guazzini (Ita); 7. Camilla Alessio (Ita) 0:29; 8. Aigul Gareeva (Rus) 0:56; 9. Mie Saabye (Den) 1:52; 10. Maina Galand (Fra);… 43. Shari Bossuyt 5:47.

Anna van der Breggen snelt met straffe solo naar de wereldtitel

Anna van der Breggen snelt met straffe solo naar de wereldtitel

Van Vleuten topt Nederlands podium in WK tijdrijden, Duyck stelt teleur