Nederlandse Ammerlaan wereldkampioene tijdrijden bij junioren, Bossuyt achttiende

Oranje heeft zijn eerste individuele WK-medaille beet. Daarvoor zorgde Rozemarijn Ammerlaan.

De 18-jarige Nederlandse klokte over de bijna 20 kilometer een winnende tijd van 27:02. Dat was zeven seconden sneller dan de Italiaanse Camilla Alessio en achttien tellen beter dan de Britse Elynor Bäckstedt, dochter van de gewezen winnaar van Parijs-Roubaix Magnus Bäckstedt. Shari Bossuyt is er niet in geslaagd om beter te doen dan haar achtste plaats van vorig jaar. Ze deed er 1:11 langer over dan Ammerlaan, die volgend jaar als belofte zal fietsen onder de vlag van de APB-opleidingsploeg waarover Heidi Van De Vijver de sportieve leiding zal waarnemen.

Bossuyt was met haar achttiende plaats niet eens ontevreden. “Dit is inderdaad minder goed dan vorig jaar in Bergen, maar de parcoursen kan je op dat vlak ook niet vergelijken. En ook de generatie eerstejaars is dit jaar sterker dan vorig jaar. Ikzelf ben tevreden. Ik heb alles gegeven wat in me zat, ik reed op de limiet, beter doen kon niet”, zei Bossuyt, die na de start ook diende op te letten om niet onderuit te schuiven. “Door de regen lag het er glad bij en ik diende wat meer risico te nemen dan in normale omstandigheden. Het is echter niet zo dat ik hier veel tijd heb verloren, hooguit een tiental seconden.”

Top 10: 1. Rozemarijn Ammerlaan (Ned) 19,8 km/27:02; 2. Camilla Alessio (Ita) 0:07; 3. Elynor Backstedt (GBr) 0:18; 4. Pfeiffer Georgi (GBr) 0:22; 5. Simone Boilard (Can) 0:25; 6. Vittoria Guazzini (Ita); 7. Aigul Gareeva (Rus); 8. Marie Le Net (Fra) 0:26; 9. Marta Jaskulska (Pol) 0:29; 10. Hannah Ludwig (Dui);… 18. Shari Bossuyt 1:11.

Lensy Debboudt rijdt solo naar winst in Berlare

Lensy Debboudt rijdt solo naar winst in Berlare

Marianne Vos wint opener Wereldbeker in Waterloo