Marianne Vos wint opener Wereldbeker in Waterloo

Marianne Vos wil voor het eerst sinds lang een volledige crosswinter rijden en ze heeft al meteen laten zien dat ze te duchten zal zijn. In het Amerikaanse Waterloo won ze na een mooi duel met Ellen Noble de openingsmanche van de Wereldbeker. Katerina Nash finishte als derde.

Vos en Noble namen al in de openingsronde wat afstand van de concurrentie. Evie Richards zag het gevaar en wilde er snel naartoe, maar een schuiver zorgde ervoor dat het leidende duo nog verder kon wegrijden. Na twee van de zes ronden volgden Richards en Nash al op twintig seconden. Katherine Compton zat nog bij hen in de buurt, een ruime groep met Ellen Van Loy, Loes Sels en Sanne Cant volgde nog wat verderop.

Toen Noble een ronde later ten val kwam aan de balkjes had ze het geluk dat Vos daarbij gehinderd werd en niet kon passeren. De achtervolgsters, waar Compton was komen aansluiten, kwamen anderzijds wel een pak dichterbij. Van Loy en Sels bleken ondertussen de beteren in de volgende groep, maar dat was wel al op veel grotere achterstand.

Na het oponthoud kon het kopduo opnieuw meer afstand nemen van de eerste achtervolgsters, waar Compton door pech werd teruggeslagen. Noble en Vos gingen samen de slotronde in, de Amerikaanse probeerde Vos serieus onder druk te zetten, maar wegrijden lukte niet. In de laatste honderden meters kon Vos dan zelf enkele seconden voorsprong nemen op Noble. Nash liet Richards achter en werd derde, Sels eindigde net voor Van Loy als eerste Belgische op de vijfde plaats, Cant moest vrede nemen met plaats tien.

“Het is een droomscenario om zo aan het seizoen te kunnen beginnen”, stelde Vos. “Ik stond op de derde startrij, maar gelukkig kon ik vrij snel opschuiven naar voren. Ik geraakte voorop met Ellen, maar die was echt wel heel sterk. Ze ontwikkelde een tempo dat ik maar net aankon en ik kreeg het meermaals echt moeilijk, maar breken wilde ik niet. Ik wist dat mijn kans in de slotronde lag bij de technische afdaling met meteen daarna een steil stuk bergop. Daar enkele meters nemen kon voldoende zijn voor de overwinning en dat lukte.”

Top 10: 1. Marianne Vos (Ned/Waowdeals Pro Cycling) 48:42; 2. Ellen Noble (USA) 0:04; 3. Katerina Nash (Tsj) 0:27; 4. Evie Richards (GBr) 0:39; 5. Loes Sels 1:16; 6. Ellen Van Loy 1:38; 7. Maud Kaptheijns (Ned) 1:49; 8. Sofia Gomez Villafane (Arg) 1:53; 9. Inge van der Heijden (Ned) 1:57; 10. Sanne Cant 1:58.

Nederlandse Ammerlaan wereldkampioene tijdrijden bij junioren, Bossuyt achttiende

Lauren Kitchen solo naar zege in GP Isbergues

Lauren Kitchen solo naar zege in GP Isbergues