Giorgia Bronzini neemt afscheid in schoonheid met winst in Madrid

Giorgia Bronzini neemt afscheid in schoonheid met winst in Madrid

Giorgia Bronzini (Cylance Pro Cycling) heeft haar carrière op het hoogste niveau in schoonheid beëindigd door de slotrit van de Madrid Challenge te winnen. De wereldkampioene van 2010 en 2011 hield in een sprint nipt Sarah Roy achter zich. Ellen van Dijk van Team Sunweb, dat zaterdag de ploegentijdrit had gewonnen, is eindwinnares.

De voorbije twee jaar, toen de Madrid Challenge nog gewoon een eendagskoers was, was het telkens Jolien D’hoore die de overwinning boekte. Dat zat er na de tijdritwinst van Team Sunweb nu niet echt meer in, maar voor de dagzege kwam ze in de straten van Madrid uiteraard wel nog in aanmerking als het op de traditionele massasprint zou uitdraaien.

Elisa Balsamo en Lucinda Brand waren de eersten die een tijdje voorop konden rijden, maar met een maximale voorsprong van amper vijftien seconden was dat toch van korte duur. Annelies Dom mengde zich in een volgende vlucht. Samen met Aafke Soet, Rozanne Slik, Lucia Gonzalez en Ariadna Trias nam de Belgische kampioene driekwart minuut voorsprong.

Een hevige reactie in het peloton zorgde voor een hergroepering net na half koers, vrijwel meteen daarna reden negentien rensters weg. Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Sarah Roy, Roxane Knetemann, Winanda Spoor, Giorgia Bronzini en Saartje Vandenbroucke waren enkele interessante namen in dat gezelschap dat tot iets meer dan één minuut uitliep. In het peloton werd het achtervolgingswerk opgenomen door Alé Cipollini in dienst van Chloe Hosking en Wiggle High5 voor Kirsten Wild.

Vooraan kwam er een aanval van Coralie Demay en Malgorzata Jasinska, Vandenbroucke slaagde er net niet in om het kloofje te overbruggen. De twee namen twintig seconden voorsprong op hun vroegere gezellen, die het peloton stilaan zagen naderen. De kloof helemaal dichten lukte echter niet en toen het leidende duo opnieuw werd gegrepen, was een sprint met de selecte kopgroep in de maak. De 35-jarige Bronzini perste er in haar laatste wedstrijd nog eens alles uit en hield Roy en Charlotte Becker af.

Madrid 2.jpg

Foto’s Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Giorgia Bronzini (Ita/Cylance Pro Cycling) 100,3 km/2u17:28 (gem. 43,78 km/u); 2. Sarah Roy (Aus); 3. Charlotte Becker (Dui); 4. Ilaria Sanguineti (Ita); 5. Audrey Cordon-Ragot (Fra); 6. Ellen van Dijk (Ned); 7. Lucinda Brand (Ned); 8. Malgorzata Jasinska (Pol); 9. Roxane Knetemann (Ned); 10. Polona Batagelj (Slo).

Top 10 eindstand: 1. Ellen van Dijk (Ned) 2u35:03; 2. Coryn Rivera (USA) 0:11; 3. Audrey Cordon-Ragot (Fra) 0:15; 4. Leah Kirchmann (Can) 0:18; 5. Liane Lippert (Dui); 6. Emilia Fahlin (Zwe) 0:29; 7. Lisa Brennauer (Dui) 0:36; 8. Elisa Longo Borghini (Ita); 9. Sarah Roy (Aus) 0:41; 10. Polona Batagelj (Slo) 0:57.

Sterke Deense Rikke Lønne wint in Stekene

Sterke Deense Rikke Lønne wint in Stekene

Eva Lechner demonstreert in Geraardsbergen