Chantal Blaak wint laatste wedstrijd in haar regenboogtrui

Chantal Blaak wint laatste wedstrijd in haar regenboogtrui

De voorlaatste rit in de Boels Ladies Tour was de laatste wedstrijd waarin Chantal Blaak in de regenboogtrui koerste, door te winnen heeft ze daar in schoonheid afscheid van genomen. Ze won in Sittard na een solo van tien kilometer. Annemiek van Vleuten begint zondag als leidster aan de afsluitende tijdrit in Roosendaal.

Met start en aankomst in Sittard-Geleen stond de langste etappe (158,4 km) op het menu, gekruid met een hele reeks hellingen. Met een aanval van sprintster Lorena Wiebes zat het spel meteen op de wagen. Zij werd snel gegrepen, waarna Chantal Blaak, Pernille Mathiesen, Roxane Knetemann en Eugenie Duval aan de haal gingen. Een gesloten spooroverweg dreigde hun vlucht even te fnuiken, maar het tijdverlies bleef beperkt en de vier konden verder met voorsprong. Reacties vanuit het peloton kenden aanvankelijk weinig succes, de voorsprong liep op tot maximaal 3:45.

In twee tijden ontstond op minder dan zestig kilometer van de finish een tegenaanval met zes rensters: Amy Pieters, Leah Kirchmann, Amanda Spratt, Marta Bastianelli, Silvia Pollicini en Lorena Wiebes. Met dertig kilometer te gaan hadden deze zes 45 seconden achterstand, het peloton volgde op 1:15. Aanvalspogingen vanuit de achtervolgende groep waren er te veel aan voor Pollicini en Wiebes, even later zorgde leidster Van Vleuten er persoonlijk voor dat ook de andere vier achtervolgsters werden gegrepen door de voorwacht van het peloton. De kopgroep had op dat moment nog veertig seconden voorsprong.

Tweevoudig ritwinnares Amalie Dideriksen bracht een nieuwe reactie op gang en kreeg Charlotte Becker en Janneke Ensing mee in haar spoor. Zij overbrugden de kloof naar de kopgroep. Op een volgende helling demarreerde Blaak om te beginnen aan een solo zoals ze ook deed in het WK van vorig en het NK van dit jaar. Tegenaanvallen werden telkens meteen beantwoord door haar ploeggenote Dideriksen. Op minder dan vijf kilometer van de finish kwam het peloton terug tot bij de achtervolgsters, Blaak had toen al een geruststellende kloof geslagen. Ze finishte met driekwart minuut voorsprong, Giorgia Bronzini sprintte voor Lucinda Brand en Lotte Kopecky naar de tweede plaats.

“Mijn jaar in de trui van wereldkampioene zo afsluiten, dat zal me eeuwig bijblijven”, zei Blaak. “Ik ging al heel vroeg mee in de aanval en het was dan ook een heel lange dag aan het front. In de finale was het een uitstekende zaak dat Amalie kwam aansluiten. Ik voelde me nog goed en trok door op een van de laatste hellingen, wetende dat Amalie er alles aan zou doen om mijn vlucht te beschermen. Op haar kan je altijd vertrouwen. Het was echter best nog wel zwaar in de slotkilometers.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10 rit: 1. Chantal Blaak (Ned/Boels Dolmans) 158,4 km/4u10:24 (gem. 37;96 km/u); 2. Giorgia Bronzini (Ita) 0:46; 3. Lucinda Brand (Ned); 4. Lotte Kopecky; 5. Marta Bastianelli (Ita); 6. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 7. Jeanne Korevaar (Ned); 8. Lisa Brennauer (Dui); 9. Arlenis Sierra (Cub); 10. Barbara Guarischi (Ita).

Top 10 stand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 14u10:54; 2. Lucinda Brand (Ned) 0:18 3. Eugenia Bujak (Slo) 0:29; 4. Ellen van Dijk (Ned) 0:30; 5. Leah Kirchmann (Can) 0:31; 6. Anna van der Breggen (Ned) 0:33; 7. Amy Pieters (Ned) 0:34; 8. Elena Cecchini (Ita) 0:35; 9. Amanda Spratt (Aus) 0:37; 9. 10. Floortje Mackaij (Ned) 0:40.

 

Fenna Vanhoutte sprint naar West-Vlaamse titel in Hulste

Fenna Vanhoutte sprint naar West-Vlaamse titel in Hulste

Tweede opeenvolgende ritzege voor Amalie Dideriksen in Boels Ladies Tour