Van Dijk verlengt Europese titel tijdrijden, geen topplaats voor Duyck

Ann-Sophie Duyck heeft in het EK tijdrijden haar sterke prestatie van vorig jaar, toen ze zilver pakte, niet kunnen herhalen. In Glasgow kwam ze niet verder dan de negende plaats. Ellen van Dijk verlengde haar titel, Anna van der Breggen was goed voor zilver en Trixi Worrack veroverde brons.

Van bij het eerste tussenpunt werd duidelijk dat een nieuwe medaille niet haalbaar zou worden voor Duyck. Van Dijk en Van der Breggen tekenden toen al voor de beste tussentijden. Even later werd Duyck voorbijgereden door de na haar gestarte Van Dijk. Die leek ondertussen dan ook wel duidelijker op weg naar een titelverlenging, bij het tweede tussenpunt had ze haar voorsprong op Van der Breggen uitgebouwd van drie naar zeventien seconden. Worrack had als derde al bijna een minuut achterstand, Duyck volgde als elfde op 1:36.

Toch werd het nog spannend voor de titel. Van der Breggen reed heel sterk in het laatste stuk en zette na 32,3 kilometer een tijd van 41:41 op de tabellen. Van Dijk maakte in de slotkilometers ei zo na een slipper in een bocht en moest er in de laatste rechte lijn uiteindelijk alles uitpersen om twee seconden beter te doen dan haar landgenote. Bij haar aankomst leek het erop dat Duyck op de elfde plaats was blijven steken, maar enkele rensters bleken bij controle niet de correcte tijd te hebben gekregen en daardoor kwam ze uiteindelijk op plaats negen terecht.

“Tevreden kan ik niet zijn, want top acht was het doel”, verklaarde Duyck. “Ik heb keihard gewerkt om op dit EK top te zijn en tijdens de verkenning verliep alles vlot, maar in de wedstrijd kwam het er niet uit. Dat ik werd voorbijgereden door Van Dijk was niet meteen een mentale opdoffer. Zij was topfavoriete en had mij ook vorig jaar met groot verschil verslagen. Dan weet je dat dit kan gebeuren als je net voor haar start. Het supergevoel was er echter niet, vorig jaar kon ik één of twee tanden groter duwen. En als je dan ook op geen enkel moment iemand voor je in het vizier krijgt, weet je dat je niet heel goed bezig bent.”

Top 10: 1. Ellen van Dijk (Ned) 32,3 km/41:39; 2. Anna van der Breggen 0:02; 3. Trixi Worrack (Dui) 1:09; 4. Audrey Cordon-Ragot (Fra) 1:56; 5. Pernille Mathiesen (Den) 2:09; 6. Elisa Longo Borghini (Ita) 2:12; 7. Eugenia Bujak (Slo) 2:21; 8. Hayley Simmonds (GBr) 2:28; 9. Ann-Sophie Duyck 2:29; 10. Lotta Lepistö (Fin) 2:39.

Belgisch kampioene Annelies Dom wint criterium in Antwerpen

Belgisch kampioene Annelies Dom wint criterium in Antwerpen

Nieuw-Zeelandse Bryony Botha sneller dan Lensy Debboudt in Dudzele

Nieuw-Zeelandse Bryony Botha sneller dan Lensy Debboudt in Dudzele