Belgisch kampioene Annelies Dom wint criterium in Antwerpen

Belgisch kampioene Annelies Dom wint criterium in Antwerpen

Annelies Dom won woensdagavond het criterium in Antwerpen. In een prangend spurtje op de kasseien van de Grote Markt hield ze net wereldkampioene veldrijden Sanne Cant achter zich.

Het was voor het eerst dat de organisatie van het Antwerpse dernyspektakel ook de dames – in een gewoon criterium, niet achter de derny – de kans gaf om zich aan het talrijk opgekomen publiek in de binnenstad te tonen. Met 25 waren ze en van bij de start ging het heel hard in de wedstrijd over 40 minuten. De Nederlandse Sylvie Swinkels en de Zweedse Frida Knutsson lieten de rest van het deelnemersveld al in de eerste ronde ter plaatse.

De rensters van Doltcini-Van Eyck Sport met onder meer Kelly Druyts en Sofie De Vuyst namen het peloton op sleeptouw, maar toch slaagde het duo vooraan erin om tot 25 seconden voorsprong te nemen. Pas kort voor het aanvatten van de laatste tien ronden werden de leidsters gegrepen door een al wat uitgedunde groep.

Op zes ronden van het einde pakte Kaat Hannes in het vooruitzicht van een premiespurt uit met een serieuze versnelling en even leek ze haar inspanning te zullen doorzetten, maar toch werd ze snel tot de orde geroepen. Onder impuls van Cant werd het peloton in de absolute finale op een lint getrokken, maar het was Dom die in de slotronde enkele meters voorsprong kon nemen. Dat kleine kloofje werd nog wel overbrugd, maar het zorgde er wel voor dat de Belgische kampioene in pole position richting finish kon. Ze hield Cant, Amy Cure, Kelly Druyts en Ellen Van Loy achter zich.

“Het was best lastig door het vele draaien en keren”, zei Dom, die woensdagochtend al om drie uur uit de veren was om terug te keren vanuit Glasgow waar ze het EK op piste en weg afwerkte. “Ook opschuiven was niet evident in de smalle straten. Daarom zette ik me in de slotronde resoluut op kop en probeerde ik het tempo zodanig hoog te leggen dat het voor de rest onmogelijk zou worden om er nog voorbij te komen.”

Foto Paul Hinninck

Top 10: 1. Annelies Dom 27 km/39:58; 2. Sanne Cant; 3. Amy Cure (Aus); 4. Kelly Druyts; 5. Ellen Van Loy; 6. Kaat Hannes; 7. Clara Lundmark (Zwe); 8. Sylvie Swinkels (Ned); 9. Sofie De Vuyst; 10. Lotte Rotman.

 

Marjolein van 't Geloof snelste in massasprint in Heusden

Marjolein van 't Geloof snelste in massasprint in Heusden

Van Dijk verlengt Europese titel tijdrijden, geen topplaats voor Duyck