Nicky Degrendele pakt zilver in EK keirin

Nicky Degrendele pakt zilver in EK keirin

Nicky Degrendele wordt stilaan een certitude voor medailles in de keirin op internationale kampioenschappen. Na de wereldtitel van begin dit jaar veroverde ze nu in Glasgow zilver in het EK. Enkel de Française Mathilde Gros bleek net te sterk, Daria Shmeleva was goed voor brons.

Het was met de spreekwoordelijke vingers in de neus dat Degrendele, na haar lange avontuur in Japan nochtans niet in de allerbeste conditie, de weg naar de finale overleefde. Zowel in de eerste als in de tweede ronde nam ze resoluut de kop bij het aanvatten van de sprint en niemand kwam ook maar in de buurt van de wereldkampioene.

Ook in de finale was Degrendele attent. Vertrokken vanuit vierde positie schoof ze mee in het spoor van Gros toen die naar de koppositie ging. Meteen zat Degrendele ideaal geplaatst om in de slotronde een gooi te doen naar de Europese titel, maar de Française bleek heel sterk en slaagde erin om Degrendele af te houden.

“Toen ik naar hier kwam, zou ik hebben getekend voor zilver”, stelde Degrendele. “Het gevoel was absoluut niet goed, op training was ik al een drietal weken matig tot slecht. Dan vertrek je naar een kampioenschap met het idee dat je gewoon moet proberen om er in die omstandigheden het beste uit te halen. Nu ik zo dicht bij de titel kwam, kan ik echter niet meer tevreden zijn met zilver. Als Gros de kop neemt, is het moeilijk om er nog over te komen. De finale was niet mijn beste race. Ik koos iets te veel voor de zekerheid, waar ik anders de gaatjes zoek. Nu ja, ik zal de komende jaren nog wel Europese kampioenschappen afwerken, nieuwe kansen om mijn palmares aan te dikken.”

DkAGe3RXoAA0ifq.jpg

D’hoore en Kopecky slechts zesde in ploegkoers

Jolien D’hoore en Lotte Kopecky werden winstkansen toegedicht in de ploegkoers, maar de eerste Europese en wereldkampioenen in de discipline kwamen niet verder dan de zesde plaats. De medailles waren voor Denemarken (Dideriksen-Leth), Rusland (Badykova-Klimova) en Nederland (Wild-Pieters).

Het begon nog goed voor het Belgische duo, dat in de eerste sprints de nodige punten sprokkelde om in de buurt van de andere favorieten Nederland en Groot-Brittannië te blijven. Gaandeweg ging het echter steeds minder voortvarend. Aflossingen kwamen bij momenten slecht uit in het vooruitzicht van de sprints, er werd al eens een aflossing gemist en in de tweede wedstrijdhelft zakte vooral D’hoore helemaal weg. Het was dan nog kwestie van doorbijten en overleven, maar zich mengen in de strijd om de medailles zat er niet meer in.

Dat deden vooral de Nederlandse en de Britse dames via de sprints, maar toen Denemarken en Rusland een winstronde en dus twintig bonusronden pakten, kwamen die twee duo’s plots helemaal bovenaan te staan. Voor Wild en Pieters was enkel nog brons weggelegd. D’hoore was na afloop dermate uitgeput dat ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis voor controle. “Ik weet niet goed wat er gebeurd is”, zei Kopecky. “We begonnen redelijk goed, maar na een tijdje kwamen de aflossingen niet goed meer uit en dan verspeel je onnodige krachten. Op het einde hadden we moeite om het wiel te houden.”

Foto's Sportfoto.be (archief)/Twitter UEC
 

Nieuw-Zeelandse Bryony Botha sneller dan Lensy Debboudt in Dudzele

Nieuw-Zeelandse Bryony Botha sneller dan Lensy Debboudt in Dudzele

Githa Michiels verovert brons in EK, wereldkampioene Jolanda Neff wint

Githa Michiels verovert brons in EK, wereldkampioene Jolanda Neff wint