Githa Michiels verovert brons in EK, wereldkampioene Jolanda Neff wint

Githa Michiels verovert brons in EK, wereldkampioene Jolanda Neff wint

Githa Michiels heeft op het Europees kampioenschap in het Schotse Glasgow na een heel knappe wedstrijd de bronzen medaille veroverd. Enkel wereldkampioene Jolanda Neff en de Française Pauline Ferrand-Prévot gingen haar vooraf.

Met zevende plaatsen in de Wereldbekerwedstrijden van Nove Mesto en Vallnord was Githa Michiels al aan een uitstekend seizoen bezig, in dit EK bevestigde ze dat andermaal met een topprestatie. Jolanda Neff, Pauline Ferrand-Prévot en Gunn-Rita Dahle nam vrijwel meteen het initiatief, Michiels vond een plaats in de ruime uitgerekte groep daarachter. Na twee ronden kwam ze zo door als negende, maar vervolgens rukte ze op naar voren, voorbij Kathrin Stirnemann, Maja Wloszczowska, Eva Lechner, Anne Tauber én Linda Indergand. Aangezien Dahle op dat moment al ver was teruggeslagen als gevolg van een kettingbreuk, belandde Michiels op de virtuele bronzen positie.

Wereldkampioene Neff was ondertussen al even aan een solo richting Europese titel bezig. Ferrand-Prévot had bij het ingaan van de slotronde anderhalve minuut achterstand, Michiels volgde op bijna drie minuten. Zelf had de Belgische op dat moment een twintigtal seconden voorsprong op Wloszczowska, Tauber en de ook sterk teruggekomen Elisabeth Brandau. Het was de Poolse die nog het meest aandrong, maar Michiels hield knap stand en werd beloond met de bronzen medaille.

“In die laatste ronde heb ik echt enorm afgezien”, verklaarde de 35-jarige Michiels. “Ik had dan ook al van in de eerste ronde moeten achtervolgen en jagen. Na een goede start werd ik net voor de technische afdaling door iemand voorbijgereden die vervolgens een gaatje liet vallen. Daardoor verloor ik de aansluiting bij de kopgroep en moest ik al vroeg in de wedstrijd op de limiet beginnen rijden. Ik kan het nauwelijks geloven dat ik uiteindelijk derde kon worden.”

“Dit maakt me zo blij, na alle opofferingen van de voorbije jaren zo’n beloning krijgen. Ik reed al mijn sterkste seizoen tot nu toe, maar een kampioenschap is een wedstrijd van één dag en het parcours moet je dan ook wat liggen. Ik ben eigenlijk nog iets meer klimmer, maar ik kon mijn vermogen wel kwijt op deze omloop. Tokyo 2020 wordt nog een groot doel voor mij. Ik ben dan wel niet meer van de jongste, maar ik voel me nog elk jaar sterker en completer worden, mede door op de weg te koersen.”

Foto (archief) Filip François

Top 10: 1. Jolanda Neff (Zwi) 1u31:29; 2. Pauline Ferrand-Prévot (Fra) 2:04; 3. Githa Michiels 3:27; 4. Maja Wloszczowska (Pol) 3:35; 5. Elisabeth Brandau (Dui) 4:08; 6. Anne Tauber (Ned) 4:17; 7. Kathrin Stirnemann (Zwi) 5:22; 8. Eva Lechner (Ita) 6:08; 9. Ramona Forchini (Zwi) 6:18; 10. Linda Indergand (Zwi) 6:42.

Nicky Degrendele pakt zilver in EK keirin

Nicky Degrendele pakt zilver in EK keirin

Nieuwe zege voor Sarah Inghelbrecht in Ruiselede

Nieuwe zege voor Sarah Inghelbrecht in Ruiselede