Marta Bastianelli snelt naar Europese titel

Marta Bastianelli snelt naar Europese titel

Na Anna van der Breggen en Marianne Vos is Marta Bastianelli de derde Europese kampioene bij de elite. In de sprint van een vrij omvangrijke groep hield ze Vos en Lisa Brennauer, zaterdag nog Europees kampioene op de baan in de individuele achtervolging, ver achter zich. Kaat Hannes sprintte naar een knappe zevende plaats

Van de toppers had vooral Lucinda Brand er blijkbaar wel zin in. Nadat ze zich al vroeg in de wedstrijd had gemengd in een eerste aanvalspoging, ging ze even later aan de haal met de Duitse Lisa Klein, de Italiaanse Nadia Quagliotto, de Britse Sophie Wright en de Française Juliette Labous. De vijf namen vrij snel een minuut voorsprong, maar de samenwerking stokte doordat de Italiaanse zich wat te veel afzijdig hield. Wright had er snel genoeg van en ging er alleen vandoor. De achterstand van het peloton liep ondertussen op tot boven de twee minuten. Klein ging nog in de achtervolging op Wright, maar zonder succes en net als de drie anderen werd ze bijgehaald door het peloton.

De Britse had op dat moment nog altijd twee minuten voorsprong, al begon die serieus te slinken toen de Nederlandse dames de wedstrijd in handen namen. Valerie Demey werd ondertussen op 45 kilometer van de finish uitgeschakeld door een val in het peloton. Sabrina Stultiens was de eerste die tot bij Wright geraakte, meteen de start van de finale. Nederland bleef heel actief met ook een sterke wereldkampioene Chantal Blaak, maar het was Anna van der Breggen die met Elisa Longo Borghini de beslissing leek in te luiden. Dani Rowe maakte de oversteek, op elf kilometer van de finish konden ook Floortje Mackaij en Aude Biannic aansluiten.

Hoe dominant Nederland tot dan ook was, de strategie in de slotfase was niet bepaald duidelijk. Met twee op vijf vooraan waren het ook in het peloton de dames in het oranje die reden. Een demarrage van Van der Breggen werd vooraan enkel door Longo Borghini beantwoord. De Italiaanse probeerde enkele keren om de snellere Nederlandse te verschalken, maar die reageerde telkens gevat. Ze weigerde echter nog over te nemen en zo zagen ze een mooie voorsprong alsnog verloren gaan. Nederland was met onder meer Vos en Wiebes nog steeds verre van kansloos, maar tegen de sprint van de 31-jarige Bastianelli bleek niemand opgewassen.

“Ik had de wenk gekregen dat de derde plaats de ideale zou zijn om de laatste bocht te ronden en dat is ook gebleken”, zei Bastianelli, de wereldkampioene van 2007. “Ik moet echter vooral ook de rest van het Italiaanse team bedanken. Dit was een zware wedstrijd en ze hebben er alles aan gedaan om mij constant vooraan te houden in het peloton. Ik ben zo blij met deze titel. Weet je, het is niet altijd gemakkelijk om als mama zo vaak van huis weg te zijn terwijl de rest van de familie thuisblijft. Ik wil deze zege dan ook aan hen opdragen.”

Foto (archief) Paul Hinninck

Top 10: 1. Marta Bastianelli (Ita) 126 km/3u28:15 (gem. 37,454 km/u); 2. Marianne Vos (Ned); 3. Lisa Brennauer (Dui); 4. Elena Cecchini (Ita); 5. Rasa Leleivyte (Lit); 6. Christina Siggaard (Den); 7. Kaat Hannes; 8. Anna van der Breggen (Ned); 9. Lorena Wiebes (Ned); 10. Dani Rowe (GBr);… 22. Sofie De Vuyst 0:06; 39. Ellen Van Loy 3:47; 59. Annelies Dom 5:50.

 

Nieuwe zege voor Sarah Inghelbrecht in Ruiselede

Nieuwe zege voor Sarah Inghelbrecht in Ruiselede

Nina Kessler zet Nederlandse zegereeks in Erondegemse Pijl voort

Nina Kessler zet Nederlandse zegereeks in Erondegemse Pijl voort