Dideriksen sneller dan Wiebes en D'hoore in Gennep

In Gennep was Amalie Dideriksen de snelste van het pak aan het einde van de tweede rit in de Boels Ladies Tour. De voormalige wereldkampioene versloeg Lorena Wiebes en Jolien D’hoore. Annemiek van Vleuten behoudt de leiderstrui.

Team Sunweb moest in een razendsnelle aanvangsfase als enige niet vertegenwoordigde topploeg al snel aan de bak toen een kopgroep van dertien rensters dreigde weg te rijden. Eens die situatie hersteld, keerde de relatieve rust voor een tijdje terug in het peloton. Na vijftig kilometer kozen Eri Yonamine en Esther van Veen voor de aanval, Mieke Kröger pikte aan. Zij leken even op weg voor een lange vlucht, maar meer dan een halve minuut voorsprong kregen ze toch niet en hun aanval was dan ook van korte duur.

Niet veel later was er al een nieuwe ontsnapping, bij de dertien enkele zeer interessante namen zoals Lucinda Brand, de best geplaatste in het klassement, wereldkampioene Chantal Blaak, Gracie Elvin, Barbara Guarischi en Hannah Barnes. Hun voorsprong ging snel naar één minuut, waarna de dames van Mitchelton-Scott en Alé Cipollini de achtervolging op gang brachten en het verschil halveerden. 

Toen het verschil bij het ingaan van de laatste tien kilometer zakte naar twintig seconden, demarreerde vooraan Lauren Kitchen. Natalie van Gogh ging mee, ook Gracie Elvin en even later Lucinda Brand maakten de sprong. Beslissend was het allemaal niet, want op goed drie kilometer van de aankomst sloot ook de rest van de vroegere kopgroep weer aan. 

Ook het peloton was nu heel dichtbij en de ultieme poging van Barbara Guarischi kende geen succes. Alles vloeide samen en een compact peloton ging de slotkilometer in. Op honderd meter van de finish gingen Floortje Mackaij, Chloe Hosking en Roxane Fournier tegen de grond, Amalie Dideriksen versloeg Lorena Wiebes en Jolien D’hoore. Lotte Kopecky finishte op de zevende plaats.

“Het hoofddoel vandaag was om de leiderstrui van Annemiek te verdedigen”, zei D’hoore. “Gracie Elvin ging mee in de vlucht, Amanda Spratt en Georgia Williams deden schitterend werk in de achtervolging. Het gevolg was wel dat ik het in de finale alleen moest zien te klaren, maar ik moest van te ver komen. In de wind geraakte ik nog wel vooraan, maar het lukte daarna niet meer om in de sprint op volle kracht door te gaan.”

Top 10 rit: 1. Amalie Dideriksen (Den/Boels Dolmans) 129 km/2u58:57 (gem. 43,25 km/u); 2. Lorena Wiebes (Ned); 3. Jolien D’hoore; 4. Maria Giulia Confalonieri (Ita); 5. Amy Pieters; 6. Marta Bastianelli (Ita); 7. Lotte Kopecky; 8. Mieke Kröger (Dui); 9. Annemiek van Vleuten (Ned); 10. Christina Siggaard (Den).

Top 10 stand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 6u31:38; 2. Eugenia Bujak (Slo) 0:29; 3. Ellen van Dijk (Ned) 0:30; 4. Lucinda Brand (Ned); 5. Leah Kirchmann (Can) 0:31; 6. Anna van der Breggen (Ned) 0:33; 7. Elena Cecchini (Ita) 0:35; 8. Amanda Spratt (Aus) 0:37; 9. Amy Pieters (Ned); 10. Floortje Mackaij (Ned) 0:40.
 

Tweede opeenvolgende ritzege voor Amalie Dideriksen in Boels Ladies Tour

Wegvergissing houdt Van Vleuten niet van ritwinst in Boels Ladies Tour