EK-brons voor Jolien D'hoore in scratch

EK-brons voor Jolien D'hoore in scratch

Jolien D’hoore heeft op het EK in Glasgow voor een eerste Belgische medaille gezorgd. In de scratch finishte ze als derde, achter wereldkampioene Kirsten Wild en de Britse Emily Kay.

Vooraf had D’hoore gezegd dat ze de scratch als een opwarming opvatte om wedstrijdritme op te doen met het oog op de ploegkoers van dinsdag. Het werd dan wel een doorgedreven opwarming, want D’hoore reed een aanvallende koers. Na vijftien van de veertig ronden roerde ze zich al in het gezelschap van Wild, Trine Schmidt, Clara Copponi en Aline Seitz. Een mooi groepje, maar te gevaarlijk voor de andere favorieten en veel ruimte kregen ze dan ook niet.

Na de hergroepering probeerde de Tsjechische Jarmila Machacova van de tijdelijke windstilte te profiteren. Ze kreeg als het ware een halve baanronde voorsprong, maar ze kon haar inspanning niet doorzetten. D’hoore en de Portugese Maria Martins reageerden attent toen Schmidt op twaalf ronden van de finish versnelde. Ze gingen op en over Machacova, maar Wild zag dat het gevaarlijk werd en zorgde op vijf ronden van het einde voor de samensmelting. De Nederlandse controleerde de slotronden vanop de koppositie en kon net de aandringende Kay achter zich houden. D’hoore hield de Italiaanse Rachele Barbieri af en pakte het brons.

“Ik wilde er met het oog op de ploegkoers een harde wedstrijd van maken en had daarom ook een iets kleiner verzet laten monteren”, stelde D’hoore. “Ik heb geprobeerd om de koers open te breken, maar veel ruimte kreeg ik niet. Zo werd het toch een massasprint en daarin kwam ik iets tekort tegen Wild en Kay, maar dit was hoe dan ook een goede test voor de ploegkoers.”

Knappe tijd voor achtervolgingsploeg

De achtervolgingsploeg mag terugblikken op een geslaagde tweedaagse. Donderdag hadden Lotte Kopecky, Gilke Croket, Annelies Dom en Shari Bossuyt - nog junior - met 4:31.147 al een zesde tijd gerealiseerd in de kwalificaties. Die plaats hielden ze ook in de eerste ronde vast, maar met 4:28.911 ging het nog een heel stuk sneller. Daarmee bleven ze slechts iets meer dan een halve seconde verwijderd van het Belgische record (4:28.371), tijd die minder dan een jaar geleden in Manchester werd gerealiseerd met toen onder meer ook Jolien D’hoore in de ploeg.

“Ik was al tevreden met de tijd die we donderdag hadden neergezet”, zei Kopecky. “Dat was al een bevestiging van het goede gevoel dat we in deze nieuwe samenstelling met een piepjonge Shari Bossuyt hadden tijdens de oefensessies. Dat we nu nog eens meer dan twee seconden beter deden, is heel mooi.”

Foto Sportfoto.be
 

Lotte Kopecky zesde in puntenkoers op EK

Derde deelname, derde zege voor Anisha Vekemans in Herentals

Derde deelname, derde zege voor Anisha Vekemans in Herentals