Wegvergissing houdt Van Vleuten niet van ritwinst in Boels Ladies Tour

Annemiek van Vleuten heeft na de proloog nu ook de eerste rit in de Boels Ladies Tour gewonnen. Het leek erop dat ze meteen ook een pak meer voorsprong zou nemen in het klassement, maar door een wegvergissing in de slotfase moest ze uiteindelijk genoegen nemen met twaalf seconden extra tijdwinst bovenop de bonificatieseconden.

De eerste aanvalspogingen in deze 132,2 kilometer lange rit in en rond Nijmegen waren van korte duur, al vroeg in de wedstrijd namen de grote namen het initiatief bij de opeenvolging van korte hellingen. Zo ontstond op tachtig kilometer van de finish een interessante kopgroep met onder meer Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, de na dit seizoen afscheid nemende Megan Guarnier, Lucinda Brand, Ellen van Dijk en Elisa Longo Borghini, maar de reactie vanuit het peloton kwam er snel en de hergroepering liet niet lang op zich wachten.

Even later volgde een aanval van Rossella Ratto, de Italiaanse kreeg het gezelschap van Amalie Dideriksen en samen verzamelden ze snel een voorsprong van één minuut. Dalia Muccioli en Heidi Franz gingen in de tegenaanval, maar bleven hangen op dertig seconden. In het peloton nam Mitchelton-Scott ondertussen het heft in handen, meteen het einde voor de twee achtervolgsters en ook het avontuur van Ratto en Dideriksen zat er vervolgens snel op.

Op de laatste helling, gesitueerd op iets meer dan twintig kilometer van de finish, pakte Van Vleuten uit met een serieuze versnelling. Enkel Van der Breggen en Longo Borghini bleken in staat om die te beantwoorden. De verstandhouding tussen de drie was echter verre van optimaal, wat Amanda Spratt en Ellen van Dijk toeliet om aan te sluiten. Spratt demarreerde meteen en vormde zo op een volgend knikje de ideale springplank voor haar ploeggenote Van Vleuten. 

De wereldkampioene tijdrijden begon aan een indrukwekkende solo en nam veertig seconden voorsprong op het eerste peloton, dat de andere vluchters ondertussen had gegrepen. Door een wegvergissing zag Van Vleuten driekwart van haar voorsprong verloren gaan, maar desondanks slaagde ze erin om voorop te blijven. In de sprint van de eerste achtervolgende groep versloeg Eugenia Bujak Elena Cecchini en Marta Cavalli. Lotte Kopecky finishte als twaalfde.

“De samenwerking met Van der Breggen en Longo Borghini was er niet, maar dat was eigenlijk een beetje in mijn voordeel”, stelde Van Vleuten. “Zo kon ik met Spratt het ploegenspel spelen. In de slotkilometers kwam achter mij nog een vrij omvangrijke groep samen, maar ik bleek sterk genoeg om voorop te blijven en nog wat extra tijd te nemen in het klassement. Beslist is het echter zeker niet. Ik verwacht de komende dagen nog veel aanvallen van de concurrentie.”

Top 10 rit: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 132,2 km/3u28:29; 2. Eugenia Bujak (Slo) 0:12; 3. Elena Cecchini (Ita); 4. Marta Cavalli (Ita); 5. Amanda Spratt (Aus); 6. Sofia Bertizzolo (Ita); 7. Rozanne Slik (Ned); 8. Giorgia Bronzini (Ita); 9. Audrey Cordon-Ragot (Fra); 10. Ellen van Dijk (Ned).

Top 10 stand: 1. Annemiek van Vleuten (Ned/Mitchelton-Scott) 3u32:41; 2. Eugenia Bujak (Slo) 0:29; 3. Ellen van Dijk (Ned) 0:30; 4. Leah Kirchmann (Can) 0:31; 5. Lucinda Brand (Ned) 0:32; 6. Anna van der Breggen (Ned) 0:33; 7. Amanda Spratt (Aus) 0:37; 8. Elena Cecchini (Ita) 0:38; 9. Floortje Mackaij (Ned) 0:40; 10. Riejanne Markus (Ned).
 

Dideriksen sneller dan Wiebes en D'hoore in Gennep

Sara Mustonen ook in Erwetegem succesvol

Sara Mustonen ook in Erwetegem succesvol