Nicky Degrendele zorgt op slotdag EK jeugd voor Belgisch goud

Op de slotdag van het EK U23 en junioren heeft Nicky Degrendele goud veroverd in de keirin bij de U23. Meteen de eerste Europese titel voor de Belgische dames in Aigle.

Door het beperkte aantal deelneemsters was de eerste ronde eigenlijk meteen de halve finale. Degrendele, de regerende wereldkampioene bij de elite, deed haar reputatie eer aan door haar heat te winnen voor de Nederlandse Steffie van der Peet en de Poolse Marlena Karwacka. In de finale volgde een gelijkaardig scenario. Opnieuw hield Degrendele in de eerste plaats Van der Peet af, met Aleksandra Tolomanow was het wel een andere Poolse die het brons greep.

In totaal zorgden Degrendele en junior Shari Bossuyt voor vijf medailles. Bossuyt veroverde driemaal zilver en moest daarbij telkens in een Italiaanse haar meerdere erkennen. In de scratch en de afvalling was dat Gloria Scarsi, in het omnium bleek enkel wereldkampioene Vittoria Guazzini te sterk. In de puntenkoers, waarin ze vorige week nog brons pakte op het WK, kwam Bossuyt amper één puntje tekort om een vierde Europese medaille aan de collectie toe te voegen.

Degrendele had eerder deze week ook al brons veroverd in de sprint. Dankzij een derde tijd in de kwalificaties mocht ze zonder tussenronde meteen naar de kwartfinales, waarin ze Van der Peet met 2-0 versloeg. In de halve finales was de Italiaanse Miriam Vece, op het EK bij de elite nog door Degrendele verslagen in de 1/16 finales, echter in twee heats te sterk. In de strijd om het brons rekende Degrendele dan weer met 2-0 af met de Britse Millicent Tanner.

 

Daniela Gass snelste van het pak in Uitbergen

Daniela Gass snelste van het pak in Uitbergen

Sara Mustonen wint na lange solo in Nederhasselt

Sara Mustonen wint na lange solo in Nederhasselt